Nalewka z imbiru – Stosuję od wielu lat na dolegliwości bólowe głowy i stawów.

Korzeń imbiru, zawiera mieszaninę związków biologicznie czynnych, tj. olejki eteryczne, gingerol i alkohol, dzięki którym wzmacniamy wydajność mózgu, zwiększamy produkcję enzymów trawiennych i odtruwamy organizm.

 

Imbir lekarski, zawiera wiele składników o działaniu antywirusowym, dlatego też od wielu lat stosowany jest do przygotowania domowych nalewek i naparów zwalczających przeziębienia, infekcje oraz wspomagająco w leczeniu chorych stawów i migreny.

 

Właściwości lecznicze imbiru:
  • imbir korzystnie wpływa na proces trawienia;
  • imbir przeciwdziała zakrzepicy żył;
  • imbir obniża poziom cholesterolu;
  • imbir działa przeciwbólowo i łagodzi bóle miesiączkowe;
  • imbir rozpuszczony w wodzie łagodzi kaszel;
  • imbiru pobudza krążenie i rozgrzewa;
  • imbir to ceniony afrodyzjak;
  • właściwości odkażające imbiru mogą pomóc na ból gardła;
  • kłącze imbiru niweluje wzdęcia;
  • herbata z imbiru to środek wspomagający leczenie bólu mięśni i stawów.

 

Jednak bardzo ważną rzeczą jest konsultacja z lekarzem, aby upewnić się, czy wspomaganie leczenia imbirem jest dla nas bezpieczne i nie zaszkodzi.

Dowiedz się jak przygotować genialną nalewkę z imbiru na nieprzyjemne dolegliwości:

 

Nalewka z imbiru

 

SKŁADNIKI:
  • 600 ml brandy,
  • 300 g imbiru,
  • 2 łyżki miodu,
  • sok z jednej cytryny.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obrany i pokrojony w cienkie plasterki imbir, przełóż do słoika o pojemności 1 l. Zalej go brandy i postaw w zaciemnionym miejscu na 14 dni. Od czasu do czasu, zamieszaj nalewkę.

2. Po tym czasie, przecedź przez drobne sitko i dodaj sok z cytryny i miód do smaku. Przelej do szklanych, zakręcanych buteleczek i przechowuj w lodówce. Stosuj 3 razy dziennie przed głównymi posiłkami. Gotowe!

Herbata imbirowa

Stosowana regularnie, doskonale łagodzi objawy przeziębienia i działa rozgrzewająco.

 

SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki wody,
  • miód,
  • cytryna,
  • 5 cm kawałek imbiru.

 

PRZYGOTOWANIE:

Do garnka z wodą, wrzuć obrany i pokrojony w cienkie pasterki imbir. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut i wystudź. Na koniec, dodaj łyżkę miodu i soku z cytryny. Dobrze wymieszaj i pij na zdrowie!

error: Content is protected !!