Ciasto Napoleon – Nie ma lepszego połączenia, niż delikatne ciasto i pyszny, słodki krem
NAPOLEON od zawsze gości na moim uroczystym stole, a moi goście wprost nie mogą się go doczekać. Wcale mnie to nie dziwi, ponieważ nie ma nic lepszego, niż połączenie delikatnego ciasta z pysznym kremem. Poznaj mój najlepszy przepis na ciasto, które pokocha nawet najbardziej wybredny łasuch. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
-
580 g mąki pszennej
-
4 jajka
-
300 g masła
-
200 margaryny
-
1,5 l mleka
-
0,5 szklanki kwaśnej śmietany
-
1 szklanka cukru
-
wanilia do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. 520 g przesianej mąki, wsyp do miski i dodaj jajko, margarynę, śmietanę i 100 g masła. Wymieszaj i zagnieć ciasto.
Następnie podziel ciasto na 8 równych części, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
2. W tym czasie, ubij 3 jajka z cukrem i resztą mąki. Mleko doprowadź do wrzenia i dodaj ubitą masę, mieszaj do czasu aż zgęstnieje. Na koniec dodaj wanilię, resztę masła i dobrze wymieszaj.
3. Każde schłodzone wcześniej ciasto, rozwałkuj na taką samą wielkość.
4. Wszystkie, piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C, przez 10 minut. 7 upieczonych ciast, przekładaj kremem i układaj jedno na drugim, a pozostałe jedno ciasto zmiel na okruszki. Posyp nimi całego NAPOLEONA z wierzchu.
5. Gotowe ciasto, wstaw do lodówki na 5-7 godzin.