
1. Przygotowane kromki chleba, namocz w 100 ml mleka. Następnie go odsącz, wyciśnij i przełóż do miski. Teraz dodaj mielone mięso,oraz obraną i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wszystko wymieszaj.
2. Przygotuj nadzienie. Do miseczki Zetrzyj na tarce na tarce o grubych oczkach ser, ugotowane jajka i schłodzone – twarde masło. Na koniec dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki lub koperku i dobrze wymieszaj.
3. Z mięsa mielonego uformuj nie duży placek i nałóż na środku porcję farszu. Zawiń i sklej ze sobą krawędzie i uformuj kotleta.
4. Pozostałe 100 ml mleka, wymieszaj z 2 surowymi jajkami, mąką, sodą oraz pieprzem i solą.
5. Kotlety obtocz w przygotowanym cieście i smaż na rozgrzanej patelni z olejem z każdej strony na złoty kolor-do miękkości.

Kotleciki koniecznie podawaj na ciepło, najbardziej smakują z ryżem i w towarzystwie kiszonego ogórka.
Mięso drobiowe, możesz również zastąpić wieprzowym. Będzie to jednak wymagało dodatkowego pieczenia w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 15 minut. Smacznego!
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.