Niezwykłe kotlety „Ptasie Mleczko” – Delikatne kotlety drobiowe, przygotowane po królewsku.
Te kotlety są po prostu magiczne, tak jak zresztą ich tajemnicza nazwa. Wszyscy domownicy w moim domu z niecierpliwością wyczekiwali kotletów „Ptasie Mleczko”. Nie mam pewności, co do końca sobie wyobrażali słysząc ich nazwę, ale z dumą mogę powiedzieć, że pochwał nie było końca…
SKŁADNIKI:
-
0,5 kg mielonego mięsa drobiowego
-
0,5 szklanki mąki
-
200 ml mleka
-
20 g masła
-
100 g twardego sera, startego
-
2 jaja surowe
-
2 jaja ugotowane na twardo
-
1 cebula
-
szczypta sody oczyszczonej
-
2-3 kromki chleba
-
sól i pieprz – do smaku
-
koperek albo pietruszka (do wyboru)
PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotowane kromki chleba, namocz w 100 ml mleka. Następnie go odsącz, wyciśnij i przełóż do miski. Teraz dodaj mielone mięso,oraz obraną i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wszystko wymieszaj.
2. Przygotuj nadzienie. Do miseczki Zetrzyj na tarce na tarce o grubych oczkach ser, ugotowane jajka i schłodzone – twarde masło. Na koniec dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki lub koperku i dobrze wymieszaj.
3. Z mięsa mielonego uformuj nie duży placek i nałóż na środku porcję farszu. Zawiń i sklej ze sobą krawędzie i uformuj kotleta.
4. Pozostałe 100 ml mleka, wymieszaj z 2 surowymi jajkami, mąką, sodą oraz pieprzem i solą.
5. Kotlety obtocz w przygotowanym cieście i smaż na rozgrzanej patelni z olejem z każdej strony na złoty kolor-do miękkości.
Kotleciki koniecznie podawaj na ciepło, najbardziej smakują z ryżem i w towarzystwie kiszonego ogórka.
Mięso drobiowe, możesz również zastąpić wieprzowym. Będzie to jednak wymagało dodatkowego pieczenia w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 15 minut. Smacznego!
Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z przyjaciółmi!
Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!