„Nóżki Przepiórcze” – Tym pysznym daniem zaskoczysz wszystkich.

To danie nie ma nic wspólnego z przepiórką, poza rozmiarem porcji. Pyszne i zwyczajne danie z drobiowym mięsem mielonym z pewnością zachwyci smakiem i nieco egzotycznym wyglądem. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI
  • 200 ml kefiru
  • 2 opakowania drewnianych słomek
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól do smaku
  • mielony czarny pieprz do smaku

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Zacznij od przygotowania ciasta. Wlej kefir do głębokiej miski, dodaj sól i sodę, wymieszaj i powoli dodawaj mąkę, ciągle mieszając.

2. Gdy ciasto zgęstnieje, połóż je na blacie i ugniataj rękami.

3. Teraz czas na nadzienie. Drobniutko posiekaj cebulę i wymieszaj ją z mielonym mięsem drobiowym. Dodaj sól, pieprz i wszystko dobrze wymieszaj.

4. Teraz rozwałkuj ciasto i odciśnij w nim szklanką koła (jak na pierogi). Połam słomki na mniejsze części umieść na środku każdego koła, tak aby krawędzie słomki wystawały poza koło.

5. Następnie nałóż nadzienie na cieście i zawiń wokół niego ciasto. Obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej.

6. Pozostaje tylko usmażyć „nóżki przepiórcze” po obu stronach na złoty kolor i odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

Smacznego!

error: Content is protected !!