Ogórki marynowane z musztardą – Pyszna, chrupiąca i aromatyczna przekąska każdego dnia

Uwielbiam ogórki kiszone, konserwowe i marynowane w każdej postaci. Przepis który prezentuję poniżej jest jednak nieco inny niż wszystkie tradycyjne.

 

Ogórki marynowane z musztardą, według tego sprawdzonego przepisu są aromatyczne, chrupiące i niezwykle smaczne. Świetnie smakują jako samodzielna przekąska oraz jako dodatek do większości dań. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 4 kg ogórków
  • 2 główki czosnku
  • 2 łyżki musztardy w proszku
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 200 ml octu
  • 200 g cukru
  • 200 ml oleju roślinnego
  • 1 pęczek kopru

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Dobrze umyte ogórki, przełóż do miski i zalej zimną wodą. Odstaw na 2 godziny.

 

2. Po tym czasie, duże ogórki pokrój wzdłuż na 8 części, a małe na 4.

 

3. Teraz, do oleju dodaj cukier, ocet, sól, musztardę i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

 

4. Następnie, dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.

 

5. Na koniec, dodaj drobno pokrojony koperek.

6. Dodaj zalewę do ogórków i wymieszaj. Odstaw na 3 godziny i przemieszaj dokładnie co 30 minut.

 

7. Poukładaj ogórki w litrowych lub półlitrowych, czystych szklanych słoików i zalej marynatą.

8. Zakręć słoiki szczelnie zakrętkami i pasteryzuj w garnku z wodą przez ok. 15 minut.

 

Gotowe marynaty, wyjmij z garnka i przewróć do góry dnem i przykryj ciepłym ręcznikiem. Po całkowitym wystygnięciu, przechowuj słoiki w ciemnym i chłodnym miejscu.

 

Podziel się przepisem z przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!
error: Content is protected !!