Dzięki temu przepisowi możesz przygotować wspaniałe ogórki wieczorem i spożyć już rano. Przepis.

Ogórki małosolne stanowią pyszną przekąskę. Jest łatwa do wykonania, zdrowa i pożywna. Idealne na lato.

 

Świeże warzywa to świetna opcja na lato. Ogórki mają pewną zaletę: Bardzo dobrze chłoną sól i zioła, więc szybko można uzyskać ciekawe smaki, np. można zrobić je na słodko, kwaśno lub pikantnie.

 

Składniki:

  • Ogórki – 1,7 kg
  • 50 g koperku
  • 5-7 ząbków czosnku
  • 3 łyżki soli

 

Sposób przygotowania:

Pozwól ogórkom posiedzieć przez co najmniej godzinę, zanim je umyjesz. Następnie, zalej je wodą. Obierz czosnek i umieść go na dnie słoika. Dodaj koperek. Możesz też dodać liście porzeczki i chrzan, aby uzyskać mocniejszy smak.

Następnie włóż ogórki do słoika. Dodaj koperek i sól na wierzch. Zagotuj wodę w rondelku, a następnie zalej nią ogórki.

Umieść ogórki w słoikach i przykryj je pokrywkami. Lekko je zakręcić, aby sól równomiernie się rozłożyła. Po ostygnięciu wody, wstaw słoiki do lodówki na co najmniej jedną noc.

Możesz jeść tę przekąskę następnego dnia.

Smacznego!

error: Content is protected !!