Omlet z cukinią i pomidorami – Cudowne, sezonowe warzywo, idealne na pyszne i zdrowe śniadanie

Na takie śniadanie, chociaż raz w życiu zasługuje każdy. Proste i szybkie przygotowanie pysznego omleta z cukinią i pomidorami z minimalnego zestawu produktów to coś, co spodoba się każdej zapracowanej Pani domu.

 

 

Sezon na delikatną, o wyjątkowym smaku cukinię wciąż trwa, więc nie pozostaje nic innego, jak korzystać z jej walorów smakowych w każdy możliwy sposób. Ten jest dość wyjątkowy, ponieważ świetnie nadaje się również na sycące i energetyczne śniadanie dla wszystkich dbających o zdrową dietę.

 

 

Dziś zdradzę wam sprawdzony przepis na wyjątkowe śniadanie z cukinią w roli głównej. Dodam tylko, że pozostałe składniki, możesz komponować według własnego uznania. Wystarczy odrobina wyobraźni, a zwykłe i nudne śniadanie, może zamienić się w prawdziwą ucztę. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 400 g cukinii
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 duży pomidor
  • 50 g twardego sera
  • olej roślinny do smażenia
  • krewetki lub kurczak jako dodatek (opcjonalnie)

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obierz i drobno posiekaj cebulę, a następnie podsmaż ją na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor.

2. Cukinię obierz ze skórki i usuń pestki. Potem zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Posól i odstaw na chwilę, a następnie odciśnij wodę.

 

3. Do smażącej się cebuli, dodaj połowę startej cukinii i smaż na wolnym ogniu przez około 3-4 minuty. W osobnej misce, ubij jajka i dodaj drugą połowę startej, surowej cukinii.

 

4. Teraz połącz ze sobą wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż masę na gorącą patelnię z łyżką masła.

 

5. Na wierzchu, ułóż plasterki pomidora, a następnie posyp startym serem (opcjonalnie). Zmniejsz ogień, przykryj i smaż do miękkości. Tak przygotowany omlet, możesz również upiec w piekarniku.

 

6. Omlet z cukinii, świetnie komponuje się również z dodatkiem krewetek lub z kurczakiem. Smacznego!

 

Cukinia to warzywo o wszechstronnym zastosowaniu, ze względu na swój neutralny i delikatny smak. W połączeniu z każdym warzywem, mięsem czy owocami morza nie dominuje smaku, ale subtelnie je podkreśla.

 

Cukinia jest warzywem lekkostrawnym, zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, witaminę K, witaminę PP i witaminę B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest również to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie, odpowiedzialne za nadkwasotę. Dlatego też, jest bardzo ceniona za wysokie wartości dietetyczne.

error: Content is protected !!