Omlet z warzywami – Domownicy przybiegną do stołu.

Omlet w zwykłym znaczeniu to mieszanka jajek i mleka, smażona na patelni lub pieczona w piekarniku. Ale omlet można przygotować również bez mleka. Jest łatwiejszy i szybszy w przygotowanie niż klasyczny omlet.

Omlet bez mleka jest doskonałą opcją dla wegetarian, osób cierpiących na nietolerancję laktozy, a także dla osób na diecie. Musisz spróbować!

 

SKŁADNIKI
  • 4 jaja kurze
  • 2 łyżeczki kaszy manny
  • 1 cebula
  • 2 papryki
  • 2 pomidory
  • dowolne świeże zioła
  • olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE
1. Wymieszaj jajka z kaszą manną i odstaw na 10 minut.

2. Cebulę pokój w kostkę i zeszklij.

3. Pomidory i paprykę pokrój w kostkę i dodaj do cebuli.

4. Posól, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, wszystko dokładnie wymieszaj i smaż przez kilka minut.
5. Posól jajka i ponownie wymieszaj.
6. Wlej masę jajeczną do warzyw i smaż pod pokrywką na małym ogniu przez 15 minut.

Pyszny i zdrowy omlet bez mleka na patelni gotowy. Smacznego!

 

 

WSKAZÓWKI

Świeże składniki
Pamiętaj, aby wybierać tylko świeże składniki. Jajka muszą mieć nieuszkodzoną matową skorupką bez szorstkości. Zrób prosty test na świeżość jaj. Umieść jajko w słonej wodzie. Świeże jajko opadnie, a stare wypłynie na powierzchnię.

 

Właściwe naczynie
Do smażenia omleta, używaj właściwych naczyń. Najlepiej jest przygotować omlet bez mleka na żeliwnej patelni z grubym, równym i gładkim dnem. Wypełnij go 1/3 przygotowanej masy. W trakcie smażenia urośnie.

 

Odpowiednia pokrywka
Najlepiej z otworem do usuwania wilgoci. Aby omlet był puszysty i rumiany, nasmaruj pokrywkę masłem od wewnątrz.

 

Dodaj kaszy manny lub mąki
Te składniki dodadzą puszystości potrawie. Należy jednak pamiętać: ich nadmiar może doprowadzić do odwrotnego wyniku i zmienić omlet w płaski, ciasny placek.

 

Równomierne pieczenie
Rozpocznij smażenie omleta na dużym ogniu a gdy tylko zacznie rosnąć, zmniejsz płomień i od czasu do czasu nim potrząśnij.

 

 

error: Content is protected !!