Rewelacyjny przepis na pączki – Bez tradycyjnego zakwasu, bez drożdży – Smaczne pączki jogurtowe.

Domowe pączki jogurtowe

Jeśli chcesz spróbować czegoś naprawdę pysznego – polecam smaczne, delikatne pączki. Przepis prosty, do szybkiego wykonania.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 250 ml białego jogurtu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia
  • cukier do posypania (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Włożyć do miski jogurt, dołączyć mąkę, jajko, cukier i sól. Wymieszać, a następnie dodać 3 łyżki oleju i sodę oczyszczoną. Ponownie wymieszać. Ciasto powinno być elastyczne i giętkie. Uwaga: Najlepiej używać składników o temperaturze pokojowej!

Jeśli potrzeba, można dodać trochę mąki, jogurtu lub mleka. Zawinąć ciasto w folię i odłożyć na 25 minut. Po tym czasie podzielić je na dwie równe części i rozwałkować do grubości około 1 centymetra.

Za pomocą szklanki lub okrągłej foremki wyciąć pierścienie, a w nich kolejne, mniejsze. W ten sposób otrzymamy kształt  pączka z dziurką. Na rozgrzaną patelnię wlać olej. Smażyć pączki po obu stronach, aż będą przyrumienione. Wyłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu. Można posypać do smaku cukrem.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!