Pałeczki z cukinii – W takiej postaci jeszcze jej nie jadłaś.

Jeśli masz ochotę na cukinię a inne przepisy wydają się pracochłonne, nie martw się, wypróbuj ten przepis! Bez stania przy patelni! Soczyste z chrupiącą skórką są smaczne na ciepło i na zimno.

Oto nasze dwie propozycje:

 

Cukinia z przyprawami

SKŁADNIKI
  • 3-4 młode cukinie
  • 1 łyżeczka papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 50 g twardego sera

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Cukinię pokrój w paski o długości 5 cm, posól.

 

2. W osobnej misce wymieszaj olej roślinny, przyprawy, tarty ser i posiekany czosnek. Zanurzaj cukinię w panierce i połóż na blaszkę do pieczenia lub ruszcie piekarnika.

3. Piecz cukinię w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, 15-20 minut.

 

4. Podawaj jako gorącą przystawkę z kwaśną śmietaną lub sosem jogurtowym. Smacznego!

 

Chrupiąca cukinia

 

SKŁADNIKI
  • 2-3 młode cukinie
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka bułki tartej lub nasion sezamu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka śmietany
  • 0,5 łyżeczki chmielu-suneli (opcjonalnie)
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
PRZYGOTOWANIE
1. Pokrój kabaczek na paski o długości ok 5 cm. Posól i odstaw na 15 minut. Po odlaniu wody, jaka się wydzieli, usuń pozostałą wilgoć ręcznikiem papierowym.

2. Włóż osuszoną cukinię do woreczka z mąką i wymieszaj.
3. Wymieszaj bułkę tarta lub sezam z przyprawami.
4. Jajka ubij ze śmietaną i szczyptą soli.

5. Zanurzaj cukinię w jajku jeden po drugim, a następnie dobrze obtocz w mieszance z przyprawami.

 

6. Panierowaną cukinię piecz na blaszce do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni w trybie konwekcyjnym przez 15 minut. Jeśli w piekarniku nie ma przepływu powietrza, piecz cukinię z jednej strony przez 5–7 minut, a następnie wyjmij, obróć na drugą stronę i piecz kolejne 5 minut.

7. Podawaj chrupiącą cukinię z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym. Smacznego!

Ta zdrowa, niskokaloryczna przekąska jest absolutnie prosta i niezwykle szybka w gotowaniu: w plasterkach, w rolkach, pieczona… gotowe!

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!
error: Content is protected !!