Paluszki Serowo-Ziołowe – Na kolejny sezon mojego ulubionego serialu, upiekę potrójną porcję.

Zawsze, kiedy mam zamiar zafundować sobie seans filmowy w sobotni wieczór, najpierw piekę paluszki serowe w kilku wersjach i smakach. Pyszne, chrupiące paluszki przygotowuje się i piecze bardzo szybko, co pozwala mi jedynie na krótką przerwę między kolejnymi odcinkami mojego ulubionego serialu.

 

 

Ponieważ moje pociechy mają nieco odmienne gusty niż ja, zawsze piekę kilka różnych wersji, aby każdy miał te swoje ulubione w zasięgu ręki.
Podczas oglądania, paluszki znikają w błyskawicznym tempie, więc na kolejną sesję filmową przygotuję potrójną porcję. Nie ma nic przyjemniejszego niż chrupanie pysznych, ulubionych i zdrowych przekąsek podczas oglądania!

 

 

Moje ulubione paluszki to te z serem i ziołami prowansalskimi. Świetnie smakują również w towarzystwie aromatycznego, czerwonego barszczu. spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI
  • 250 g mąki
  • 130 g masła
  • 200 g sera
  • 1 jajko
  • 2–2,5 łyżki stołowej ziół prowansalskich
  • szczypta soli

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. W wygodnej misce, wymieszaj przesianą mąkę, olej i sól. Zagnieć w dłoniach kruchą masę.

 

2. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do masy. Dobrze wymieszaj.

 

3. Na koniec dodaj jajko i zagnieć. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.

 

4. Wyłóż ciasto na blat, posypany mąką. Podziel na 2 części i każdą zroluj w wałeczek. Posyp ziołami prowansalskimi, a następnie rozwałkuj na cienki placek.

 

5. Pokrój ciasto w paski na dowolną szerokość, ja najbardziej lubię cienkie do 2,5 centymetra. Skręć paski ciasta w spirale i umieść na blaszce do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia.

 

6. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 20-25 minut.

 

7. To wszystko, paluszki serowe są gotowe.

 

Smacznego!

 

Takie paluszki serowe będą z pewnością również Twoją ulubioną przekąską! Przygotowanie ich jest bardzo proste. Ponadto za każdym razem możesz urozmaicać przepis i zyskać nowe smaki. Oprócz sera, do paluszków możesz również dodać sezam, papryczkę chili, rozmaryn, oregano, paprykę słodką, kminek i co tylko chcesz.

 

Możesz łączyć te dodatki według własnego gustu i za każdym razem uzyskać coś wyjątkowego. Oprócz dodatków możesz również eksperymentować z ich kształtem. Możesz upiec cienkie, grube lub poskręcane i wybrać te, które Ty i Twoja rodzina lubicie najbardziej.

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!

 

error: Content is protected !!