Kiedy jest sezon na cukinię, warto robić szybkie porcje. To jest świetny przepis. Przepis ten można również wykorzystać do zastąpienia tradycyjnych kotletów mięsnych kotletami warzywnymi.
Cukinie obierz i umyj. W zależności od upodobań, możesz pokroić ją w poprzek lub wzdłuż. Możesz ją lekko rozbić z każdej strony. Następnie natrzyj ją pieprzem, a potem obtocz w mące.
Wymieszaj jajka z mlekiem, aż do połączenia. Na talerzu połącz jajka i mleko z solą (ok. 0,25 łyżeczki). Za pomocą widelca ubij jajka. Na drugi talerz wysypać bułkę tartą. Zanurzaj plastry cukinii w płynach, a następnie obtaczaj w bułce tartej.
Talerz z kotletami należy wstawić do lodówki na 10 minut. Można pominąć ten krok, jeśli czas nie jest problemem, ale wtedy bułka tarta może odpaść od cukinii. Kotlety należy smażyć na maśle i oleju, aż będą złociste. Kotlety można również podawać z ziemniakami lub kwaśną śmietaną jako alternatywę dla kotletów mięsnych.