Jak przygotować doskonałą pastę jajeczną: Przepis krok po kroku.
939
Pasty to doskonały dodatek do pieczywa, dzięki któremu można uatrakcyjnić kanapki.
Warto wiedzieć, że pasty podaje się także na krakersach czy krążkach kukurydzianych. Poniżej przedstawiamy przepis na doskonałą i prostą pastę jajeczną.
Składniki:
3 jajka ugotowane na twardo
75 gramów szynki, salami albo wędzonej piersi z kurczaka
200 gramów serka topionego
75 gramów masła
15 gramów ulubionej musztardy
35 gramów cebuli
25 ml mleka
natka pietruszki do posypania
sól
Dodatkowo w paście mogą znaleźć się marynowane grzybki i marchewki oraz zioła.
Sposób wykonania:
Przygotowanie pasty zaczynamy od ugotowania na twardo jajek. Gdy ostygną obieramy je ze skorupek.
Wędliny należy rozdrobnić. Można w tym celu użyć noża albo blendera. Następnie należy wymieszać ze sobą miękkie masło, serek topiony, mleko i musztardę. Do tak powstałego sosu dodajemy mięso lub wędlinę.
Jajka i cebulę należy posiekać w drobną kosteczkę. Jeśli ktoś woli to może jajka zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Pokrojone jajka i cebulę również dodajemy do sosu i wędlin. Na koniec wszystko doprawiamy solą i dokładnie mieszamy. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki i odstawiamy do lodówki.
Zachęcamy wszystkich to wypróbowania tego przepisu. Pasta doskonale sprawdzi się jako dodatek do codziennych kanapek oraz przy okazji świąt wielkanocnych.
Można nią posmarować na przykład grube plastry pieczonego mięsa.