Pasta marchewkowa z pomidorami – Czegoś tak pysznego jeszcze nie jadłaś.

To uniwersalna wersja przekąski, którą możesz błyskawicznie przygotować. Możesz ją zjeść zaraz po przyrządzeniu, lub przechowywać w słoiku na inną okazję. Smaczna, lekka i puszysta pasta z marchwi i pomidorów to świetna opcja dla osób na diecie lub szczególnie dbających o zdrową żywność w swojej kuchni z nie drogich składników.

To również świetny dodatek do mięs, ryżu, ryb i innych potraw. Można ją również podać z płatkami i tostami. Wypróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI
  • 1 kg marchwi
  • 1,6 kg pomidorów
  • 0,5 łyżki stołowej cukru
  • 1 łyżka oleju
  • główka czosnku
  • 1,5 łyżki stołowej octu
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE
1. Pomidory umyj i zmiksuj blenderem na gładkie puree.

2. Obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki marchewkę.

3. Potem zmiksuj je blenderem na gładkie puree.

4. Przełóż zblendowane pomidory i marchewkę do garnka, dodaj sól, cukier i masło. Duś na średnim ogniu przez 1,5 godziny.

5. Czosnek przeciśnij przez praskę.

6. Dodaj czosnek i pieprz do garnka. Po 10 minutach dodaj ocet. Po kolejnych 5 minutach zdejmij z ognia i przełóż do wysterylizowanych słoików.

7. o wystygnięciu, pasta jest gotowa do podania.

Smacznego!

error: Content is protected !!