Paszteciki drożdżowe z wątróbką- Od pierwszego kęsa na pewno Ci posmakuje. Nie znajdziesz lepszych pasztecików.

Na samym początku nieco sceptycznie podeszłam do tego przepisu. Moje dzieci nie przepadają za wątróbką , dlatego chciałam ją przemycić w jakiś dobry sposób.

 

Jestem zachwycona bo ten przepis mi to umożliwił. Do tej pory nie mają pojęcia z czego składa się ten pyszny farsz. Przygotowuje je od bardzo dawna i wszystkim koniecznie polecam. Zapraszam na przepis!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 800 g wątróbki
  • 200 ml mleka
  • 200 ml kefiru
  • 2 jajka
  • 7 g drożdży
  • 600 g mąki pszennej
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki cukru
  • Pół szklanki ryżu
  • 2 cebule
  • Do smaku mielony czarny pieprz
  • Do smaku sól

 

WYKONANIE:

1.Na sam początek przygotuj ciasto: podgrzej mleko w garnku, dodaj cukier, pokruszone drożdże, oraz 2 łyżki mąki. Wymieszaj dokładnie, na 15 minut odstaw.

2.Ciepły kefir wymieszaj z olejem roślinnym, jajkami, łyżeczką soli oraz drożdżowym zaczynem. Stopniowo dodawaj mąkę, następnie wymieszaj oraz zagniataj elastyczne , gładkie ciasto. Kulkę uformuj, miskę wysmaruj olejem i włóż do niej przygotowaną kulkę, następnie na godzinę połóż w ciepłe miejsce, wtedy ładnie wyrośnie ciasto.

3.Masz teraz czas na przygotowanie nadzienie: na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju podsmaż obraną oraz posikaną cebulę. Dodaj następnie wątróbkę pokrojoną na kawałki i smaż , aż będzie miękka.

4.Blenderem zmiel cebulę oraz wątróbkę, ugotowany ryż dodaj, przypraw pieprzem oraz solą, całość dokładnie wymieszaj.

5.Zagnieć ponownie wyrośnięte ciasto, na 30 minut ponowienie odstaw. Z ciasta formuj małe placki , następnie porcję nadzienia nakładaj. Szczelnie zwiń w cieście , a brzegi dokładnie sklej.

6.Na głębokim oleju smaż je na złoty kolor z każdej strony. To wszystko!

 

Nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym, i podawaj gotowe paszteciki z dodatkiem gorącego barszczu czerwonego. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!