Pyszny kurczak z pieczarkami, brokułami i innymi pysznymi składnikami. Ten szybki, łatwy i smaczny posiłek jest idealny dla kobiet, które starają się schudnąć.

Brokuły to wspaniałe warzywo o wielu zaletach. Brokuły to wspaniałe warzywo o właściwościach przeciwnowotworowych i wspomagających układ sercowo-naczyniowy. Są również dobre dla oczu.

Zawierają dużo składników odżywczych i obniżają ryzyko rozwoju osteoporozy. Brokuły można zarówno gotować, jak i jeść na surowo. Brokuły można wykorzystać na wiele innych sposobów. Oto jeden z przykładów!

Kurczak z grzybami i brokułami

To proste, ale pyszne danie może sprawić, że romantyczna kolacja będzie niezapomniana. Aby zaprezentować umiejętności kulinarne gospodarza, można wykorzystać niedzielny obiad. Zacznijmy od tego, że brokuły należy gotować tylko przez kilka minut, aby zachować ich witaminy i składniki odżywcze.

Lista składników

  • Filet z kurczaka 500 g
  • 500g brokułów
  • 250 g grzybów
  • Trzy ząbki czosnku
  • 1 łyżka stołowa mielonego imbiru
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 0,3 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • Sól i pieprz według upodobań

Sposób przygotowania

Dodaj filety z kurczaka do rondla z łyżką stołową słonecznikowej oliwy z oliwek. Dopraw filety z kurczaka solą i pieprzem. Smażyć mięso przez około 15-20 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Nie należy często mieszać mięsa, ponieważ zacznie ono puszczać soki.

W ten sposób mięso zacznie się dusić, a nie smażyć. Po usmażeniu filetów przełóż je do osobnej miski. Dodaj posiekane grzyby i brokuły do rondla z kolejną łyżką oleju. Grzyby i brokuły powinny być gotowane do miękkości. Gdy olej zostanie wchłonięty, dodać posiekany czosnek. Nie powinien się on zbytnio zrumienić, gdyż stanie się gorzki.

Następnie dodać brązowy cukier. Dodając mąkę, upewnij się, że nie ma grudek. Doprowadzić do wrzenia. Dodaj mięso, grzyby i brokuły. Pozwól, aby sos lekko zgęstniał na średnim ogniu. Dodaj mięso i grzyby do sosu, gdy już zgęstnieje. Podawać sos z makaronem lub ryżem. Posypać kolendrą i szczypiorkiem.

To szybkie i łatwe danie z pewnością zasmakuje każdemu. Gorąco polecamy!

error: Content is protected !!