Pieczeń Cielęca – Rozpływa się w ustach.

Do przygotowania tego dania nie musisz biec do sklepu w poszukiwaniu drogich i wyszukanych przypraw. Potrzebujesz tylko cielęciny, a resztę składników znajdziesz z pewnością w swojej kuchni.

Mimo dość poważnie brzmiącej nazwy, pieczenie cielęciny jest bardzo łatwe. Miękka cielęcina staje się pachnąca, soczysta i dosłownie rozpływa się w ustach. Zaskocz swoją rodzinę tą niezwykłą pieczenią. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI
  • 1–1,5 kg karkówki cielęcej
  • 150 g smalcu
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • 1-2 szklanki bulion mięsnego
  • 2 łyżki oleju
  • 3 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 średnie cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ulubionych przypraw do mięsa
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli

 

PRZYGOTOWANIE
1. Obierz warzywa, pokrój je na duże kawałki i włóż do naczyniem żaroodpornego. Dodaj olej i trochę wody. Piecz warzywa w piekarniku przez 30 minut.
2. W międzyczasie dokładnie umyj mięso pod bieżącą wodą. Odetnij wszystkie żyły i chrząstki (zostaw tłuszcz na spodzie). Mięso posól i popieprz.

 

3. Pokrój mięso na plastry o grubości ok 1 cm. i między każdy włóż cienki plaster smalcu.

4. Przełóż mięso na warzywa. Włóż naczynie z powrotem do piekarnika na 15 minut. Skórka powinna się zarumienić.
5. Po 15 minutach wlej wino i gorący bulion do naczynia. Potem drobno posiekany czosnek, liść laurowy i przyprawy. Płynne składniki muszą pokryć mięso do połowy.

 

6. Kiedy zacznie wrzeć, nakryj naczynie pokrywką lub folią i piecz w piekarniku 30 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę lub folię i piecz mięso przez kolejną godzinę, polewając sosem, powstałym podczas pieczenia.

7. Mięso jest już gotowe. Ale jeśli chcesz, aby mięso miało chrupiącą skórkę, musisz poświęcić jeszcze kilka minut.

 

8. Na 10 minut przed końcem pieczenia odlej sos z pieczeni do garnka, postaw na małym ogniu i czekaj aż zgęstnieje. Posmaruj powierzchnię mięsa powstałym gęstym sosem. Zwiększ temperaturę w piekarniku, piecz mięso przez kilka minut i uważnie obserwuj, aby się nie przypaliło.

9. Po wyjęciu z piekarnika podawaj na gorąco wraz z pieczonymi warzywami.

Smacznego!

error: Content is protected !!