Pieczeń z folii – Delikatne, soczyste i kruche mięso, które wobec siebie nikogo nie pozostawi obojętnym. Wyjątkowo pyszne na ciepło i na zimno
2 609
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu mięso, pieczone w folii z aromatyczną marynatą, to genialne danie obiadowe lub na zimno – na kanapki.
Pieczeń według tego, sprawdzonego przepisu zawsze wychodzi delikatna, krucha i soczysta – taka jaką lubię najbardziej. Moja rodzina jest nią zachwycona. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
1 kg mięsa wieprzowego,
3 ząbki czosnku,
1 łyżka soli,
1 łyżeczka kurkumy,
1 łyżeczka chmielu Suneli (opcjonalnie),
0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu,
1 łyżka papryki słodkiej mielonej,
3 łyżki oleju roślinnego.
PRZYGOTOWANIE:
1. Zacznij od przygotowania aromatycznej marynaty: Do miseczki wlej olej, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, pieprz, sól, kurkumę, paprykę oraz chmiel Suneli (opcjonalnie).
2. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i natrzyj przygotowaną marynatą dokładnie umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso.
3. Marynowane mięso, owiń szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. W tym czasie mięso naciągnie aromatu i smaku.
4. Po tym czasie, przełóż mięso w folii na blaszkę do pieczenia i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 1 godzinę. Potem rozwiń folię i piecz jeszcze przez 15 minut, na złoty kolor. Gotowe!
Mięso pokrój na porcje i podawaj w towarzystwie puree z ziemniaków, polane ciemnym sosem pieczeniowym i surówką z świeżych warzyw lub buraczkami. Kiedy całkowicie wystygnie, możesz z powodzeniem zjeść pieczeń na zimno do świeżego pieczywa. Smacznego!