Pieczona Gęś – Soczysta i pięknie zarumieniona. Idealna na każdą okazję.

Pieczona gęś według tego przepisu stanie się nie tylko ozdobą stołu, ale również twoi krewni z pewnością docenią to miękkie i soczyste mięso z chrupiącą skórką.

Wszyscy goście z pewnością poproszą o przepis. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI
  • 1 gęsia tusza o wadze 3,8–4 kg
  • 3,5 łyżki soli
  • 4-5 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 cebule
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 łyżki suszonego koperku
  • 1 łyżeczka mieszanki „pięciu przypraw”, mieszanka czerwonej mielonej papryki
  • 2 główki czosnku

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Dobrze oczyszczoną tuszkę gęsi dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
2. Usuń wewnętrzny tłuszcz i osusz gęś wewnątrz papierowym ręcznikiem.
3. Aby pozbyć się specyficznego zapachu gęsi, należy ją najpierw ugotować. Do tego idealnie nadaje się każde duże naczynie lub zwyczajne emaliowane wiadro.
4. Do naczynia w której gotowana będzie gęś wrzuć liść laurowy, 2,5 łyżki soli, ziele angielskie, koperek, korzeń pietruszki, czarny pieprz, cebulę i przekrojone na pół i obrane ząbki jednej główki czosnku.
5. Gęś ułóż w wiadrze i wlej wodę. Poziom wody nie powinien być większy niż 5 cm od krawędzi wiadra. Zwykle jest to 5,5–6 litrów.
6. Na dużym ogniu gotuj gęś przez 40-60 minut (w zależności od jej wielkości i wieku). Jeśli gęś nie zmieści się cała w wiadrze, gotuj jedną część przez 40 minut, następnie odwróć i gotuj przez kolejne 40 minut.
7. Ugotowaną gęś zdejmij z ognia i pozostaw w wiadrze na 15 minut.
8. po upływie tego czasu, wyciągnij ją i posyp mieszanką 5 przypraw, 1 łyżką soli (w środku również). Wrzuć kilka ząbków czosnku. Posyp czerwoną papryką
9. Umieść gęś na blaszce do pieczenia, pokrytej folią aluminiową. Zwiąż gęsi nogi, polej 3-4 łyżkami bulionu, powstałego po gotowaniu gęsi i włóż do nagrzanego piekarnika.
10. Piecz gęś ​​przez 15 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie kolejne 10 minut w temperaturze 180 stopni. Jak tylko pojawi się złota skórka, wyjmij gęś z piekarnika.
11. Udekoruj świeżymi ziołami i podawaj na gorąco.

Smacznego!

error: Content is protected !!