Pieczona szynka z czosnkiem, krucha, soczysta i szybka w przygotowaniu. Twoja rodzina Ci podziękuje za ten przepis.

Z całego serca polecam ten przepis na pieczoną szynkę z czosnkiem! Idealnie nada się ona na obiad ale również jako pokrojona w cienkie plastry na kanapeczki czy tez przekąskę na spotkanie ze znajomymi, zależnie od tego w jakiej formie i z jakimi dodatkami zostanie podana, wariacji jest wiele – wybierz swój ulubiony.

 

Jej sposób przygotowania jest banalnie prosty a przede wszystkim szybki!

 

Składniki ( na 4 porcje ) :

  • Czosnek 8 ząbków
  • Polędwiczka wieprzowa 700 g
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki
  • Ziarna goryczy 1 łyżka stołowa
  • Sól do smaku
  • Czarny pieprz do smaku
  • Mieszanka francuskich ziół

Sposób przygotowania:

Naciąć dość płytko mięso w kilku miejscach i włożyć do zrobionych otworów obrany czosnek, w razie potrzeby można go pokroić na kilka kawałków.
Nasmarować mięso oliwą z oliwek. Jeśli lubisz czosnek, tak samo jak ja, radzę dodać do oliwy drobno posiekany czosnek i natrzeć mięso tą mieszanką. Posolić, popieprzyć i doprawić mieszanką ziół francuskich mięso.

 

Umieścić mięso w rękawie / folii do pieczenia i włożyć je do lodówki na 5-8 godzin, aby się zamarynowało. Jeśli nie masz czasu możesz ominąć ten etap, jednak ja polecam poczekać, smak będzie wtedy intensywniejszy. Można dodatkowo przed pieczeniem, nasmarować mięso musztarda by miało ono smaczną skórkę, ale jest to kwestia gustu.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni i włożyć mięso, owinięte w folię lub w rękaw do pieczenia.Po godzinie wyjąc mięso z piekarnika i zdjąć folię lub przeciąć rękaw do pieczenia aby skórka była chrupiąca i pięknie zarumieniona.

 

Następnie włożyć jeszcze mięso na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

Smacznego!

error: Content is protected !!