Wyśmienite pieczone kotlety z mięsa mielonego z dodatkiem twarogu. Przepis, który sprawdza się za każdym razem.

Czy jest ktoś kto nie lubi kotletów mielonych? Doskonały dodatek do obiadu z frytkami czy ziemniakami.

 

Kotlety smażone na oleju są niestety tłuste. Warto spróbować nowego przepisu na delikatne i lekkostrawne kotleciki. Staje się to dzięki składnikowi, który nikt by nie pomyślał żeby dodać.

 

Dodatkowym plusem jest to ,że pieczemy je w piekarniku a nie smaży na patelni. Spójrz na poniższy przepis i bierz się do roboty.

Przygotuj:

 

Na kolety potrzebne składniki:
  • 500 gram mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego)
  • 2 jajka
  • 200 gram twarogu
  • 50 ml wody
  • 50 gram bułki tartej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli
  • mielony czarny pieprz

 

Do przygotowania sosu potrzeba:
  • 150 gram śmietany
  • 30 gram masła
  • 250 ml wrzącej wody
  • 30 gram mąki pszennej
  • pieprz i sól

 

Sposób wykonania:

1. Do miski wrzuć twaróg. Mikserem dokładnie wymieszaj. Dodaj mięso, jajka, przyprawy, dokładnie wszystko połącz. Rozdrobnij w blenderze czosnek i cebulę, następnie dodaj do miski z mięsem.

2. W osobnej misce do bułki tartej dodaj wodę, wymieszaj i przełóż do mięsa. Na blachę połóż papier do pieczenia lub wysmaruj olejem. Za pomocą łyżki uformuj kotlety, umieść je na blachę. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30-35 minut w 180 stopniach.

3. Do garnka włóż masło i rozpuść je, następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Na małym ogniu gotuj przez około dwie minuty , następnie dodaj wodę. Przypraw pozostałymi przyprawami i dodaj śmietanę. Gotuj przez 4 minuty i od czasu do czasu mieszając.

4. Upieczone kotlety wyjmij z piekarnika i zalej gotowym sosem. Tak przygotowane danie możesz dodać do ugotowanych ziemniaków, ryżu jak i kaszy.

error: Content is protected !!