Pieczone ziemniaczki – Marynata z tych składników sprawi, że zawsze będą złociste i chrupiące

Ziemniaki to niemal nasza tradycja i stosujemy je do wielu potraw i dań. Świetnie smakują z każdym rodzajem mięsa, wszystkimi warzywami i rybą. Często robimy z nich również składnikiem wielu pysznych farszów, klusek śląskich, uwielbiamy również powszechne frytki…

 

Dziś dzielę się z Wami pieczonymi ziemniaczkami w marynacie, która gwarantuje wyjątkowy smak oraz zawsze złocistą i chrupiącą skórkę. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 1 kg ziemniaków
  • 4–5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki łagodnej musztardy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • suszone zioła do smaku (oregano, bazylia, majeranek)
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju roślinnego

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ziemniaki dokładnie wyczyść i ugotuj na pół twardo w lekko osolonej wodzie.

2. Potem je odcedź i pozwól ostygnąć.

 

3. W tym czasie, przygotuj marynatę: w misce, wymieszaj sos sojowy, miód, musztardę, suszone zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek i olej. Uwaga! Nie dodawaj soli, ponieważ ziemniaki gotowałaś w osolonej wodzie, a sos sojowy również jest słony.

4. Nie obierając ziemniaków, pokrój je w ćwiarteczki i wymieszaj dokładnie w misce z marynatą. Odstaw je na kilkanaście minut.

 

5. Formę do pieczenia lub blaszkę, wysmaruj masłem i poukładaj na niej ziemniaczki.

6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, na piękny złoty kolor. Gotowe!

 

Marynowane, pieczone ziemniaczki są tak pyszne, że z powodzeniem mogą być samodzielnym daniem i podane z domowym aromatycznym sosem, lub jako dodatek do dań mięsnych. Smacznego!

 

 

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!

 

 

error: Content is protected !!