Pierniki miodowe z karmelem – Genialne, domowe pierniki, obok których nikt nie przejdzie obojętny.

Przepis dedykuję wszystkim miłośnikom piernikowych wypieków, szanującym swój czas spędzony w kuchni podczas przedświątecznej gorączki. Szybki i sprawdzony przepis, który spodoba się również najmniej doświadczonym kulinarnie i zapracowanym Paniom domu.

 

Niezwykły aromat, unoszący się w całym domu podczas ich pieczenia będzie przypominał Ci najpiękniejsze chwile, nawet te z dzieciństwa, kiedy takie pierniki piekła z uśmiechem na twarzy Twoja babcia.

 

 

Podczas ich dekoracji natomiast, zobaczysz uśmiechnięte buzie Twoich pociech, które chętnie pomogą Ci i będą miały z tego niezłą frajdę. W końcu pierniki na świątecznym stole, to niemal tradycja. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 150 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 40 g miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • 480 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta soli

 

SKŁADNIKI NA KARMEL:
  • 130 g cukru
  • 60 ml wody

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Na początek przygotuj karmel: Do garnka z grubym dnem, wsyp cukier i podgrzewaj często mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści i nabierze intensywnego, bursztynowego koloru.

 

2. Teraz dodaj mleko i dobrze wymieszaj. Gdy masa stanie się jednolita, zdejmij z ognia, dodaj miód, olej roślinny, przyprawy i sól. Ponownie wymieszaj.

 

3. W osobnej, dużej misce ubij jajko i dodaj masę karmelową. Wymieszaj mikserem na jednolitą, gładką masę.

 

4. Następnie dodawaj stopniowo, przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj i zagnieć miękkie i lepkie ciasto.

 

5. Przełóż ciasto na blat roboczy, posypany mąką i rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Wyciśnij pierniki o dowolnych kształtach.

 

6. Gotowe pierniki, poukładaj na blaszkę, pokrytą papierem do pieczenia.

 

7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 10-15 minut.

 

8. W tym czasie, przygotuj lukier: Ubij białka jajek z cukrem pudrem na gładką, jednolitą masę.

 

Pierniki po upieczeniu i wystudzeniu, udekoruj lukrem według własnego uznania. Gotowe!

 

Pyszne miodowe pierniki z karmelem, możesz również zapakować w ozdobne pudełka i podarować swoim bliskim. Będzie to oryginalny i smaczny podarunek, który zachwyci każdego miłośnika domowych, piernikowych wypieków. Smacznego!
error: Content is protected !!