Pierniki miodowe – Pyszne miękkie ciasteczka z aromatyczną skórką z pomarańczy.

Miękkie miodowe i aromatyczne pierniki, przygotowywane są w moim domu na każde święta. Ich zapach unosi się w całym domu przez długi czas, a moja rodzina je uwielbia.

 

 

Co więcej, podczas ich przygotowywania mam ze swoimi dziećmi wielką frajdę i wszyscy ochoczo je dekorujemy. Oprócz białego lukru, można je pięknie udekorować kolorową jego wersją. Wystarczy dodać trochę barwnika spożywczego. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 400 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta skórki startej z pomarańczy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 saszetka cukru waniliowego

 

SKŁADNIKI NA LUKIER:
  • 220 g cukru pudru
  • 1 białko

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W wygodnej misce, ubij jajka z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem, skórką pomarańczową, cukrem waniliowym i miodem.

 

2. Podgrzewaj całość w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając przez ok. 7 minut.

 

3. Teraz dodaj olej i dokładnie wymieszaj, aż składniki się ze sobą połączą. Na koniec dodaj przesianą mąkę i zagnieć jednolite, gładkie ciasto.

 

4. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

5. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm.

 

6. Z pomocą foremek o dowolnych kształtach, wyciśnij z ciasta pierniki. Poukładaj pierniki na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.

 

7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 10-12 minut.

 

8. W tym czasie, przygotuj lukier: Ubij białko jajka z cukrem pudrem na gładką masę. Udekoruj gotowe pierniki według własnego uznania. Gotowe!

 

Pięknie udekorowane pierniki, możesz również włożyć do ozdobnego woreczka i podarować przyjaciołom lub rodzinie. Będzie to oryginalny i smakowity upominek na święta. Smacznego!

error: Content is protected !!