Pierniki na kefirze – Mięciutki i aromatyczne ciasteczka, idealne na świąteczny stół.

Ten wyjątkowy przepis, polecam wszystkim miłośnikom pierników. Tych miękkich i aromatycznych ciastek nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Moje dzieci zawsze chętnie pomagają mi w ich przygotowaniu.

 

Łatwe i szybkie w przygotowaniu pierniki, wykonasz z tanich i łatwo dostępnych składników, a ich aromat będzie unosił się w całym domu, zanim jeszcze trafią do piekarnika… Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 4 szklanki mąki
  • 350 g kefiru
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka przyprawy do pierników
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki oleju roślinnego

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Jedno całe jajko i jedno żółtko oddzielone od białka, ubij z miodem i 1 szklanką cukru. Potem nie przerywając ubijania, dodaj kefir, olej i przyprawę do pierników. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.

2. Teraz, do masy stopniowo dodawaj przesianą mąkę z sodą oczyszczoną. Wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto.

 

3. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1 cm. i wyciśnij z ciasta pierniki o dowolnym kształcie. Pierniczki wyłóż na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.

 

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180-190°C, przez 25 minut.

5. W tym czasie, białko z oddzielonego wcześniej żółtka, ubij z pozostałym cukrem do czasu, aż całkowicie się rozpuści a lukier zgęstnieje.

 

6. Po wyznaczonym czasie pieczenia, wyjmij pierniki z piekarnika, wysmaruj lukrem na wierzchu i piecz w piekarniku jeszcze przez 10 minut. Gotowe!

 

Gotowych pierników, radzę spróbować od razu, ponieważ gwarantuję że długo nie poleżą. Nikt się im nie oprze. Smacznego!
error: Content is protected !!