Pikantna warzywna sałatka- wystarczy kilka minut i będzie gotowa.

Niestety rzadko w domach przygotowuje się przetwory na zimę. Kto chce poświęcić temu tak dużo czasu? Często wychodzimy z założenia, że kupienie gotowców jest znacznie szybsze.

 

Czy ten smak jest taki sam? Poniżej znajdziesz wspaniały przepis na warzywną sałatkę, na którą potrzebujesz tylko 35 minut. Właśnie te przetwory, nie będziesz musiała pasteryzować, i wtedy Twój czas znacznie się skróci.

 

LISTA POTRZEBNYCH SKŁADNIKÓW:
  • 3 papryki
  • 2 cukinie
  • 2 jabłka
  • 2 cebule
  • 3 papryczki chili
  • 2 marchewki
  • 100 g czosnku
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżki octu
  • 800 ml soku pomidorowego
  • 120 ml oleju słonecznikowego

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Wszystkie warzywa dokładnie umyj, następnie usuń z papryki oraz jabłek nasiona. Wszystkie warzywa pokrój na średnią kostkę. Bardzo drobno posiekaj czosnek oraz papryczkę chili.

2.W dużym garnku rozgrzej olej, następnie smaż około 2 minuty obraną oraz pokrojoną cebulę. Potem dodaj pokrojone marchewki i ponownie smaż jeszcze przez 2 minuty.

 

3.Do garna wrzuć jabłka oraz paprykę, dokładnie zamieszaj, następnie powoli wlej sok pomidorowy. Garnek przykryj pokrywką i całość gotuj około 15 minut.

4.Przypraw solą, octem oraz cukrem, następnie dodaj posiekany czosnek oraz papryczkę chili i pokrojoną cukinię. Całość dokładnie wymieszaj, następnie na średnim ogniu gotuj. Potem przez 20 minut gotuj na małym gazie.

5.Gotowa sałatę przełóż do czystych pół litrowych słoików, następnie mocno zakręć nakrętką i postaw do góry dnem. Wszystkie słoiki przykryj kocem i zostaw tak , aż słoiki całkowicie ostygną. Smacznego!

error: Content is protected !!