Pizza Calzone – Zamknięta Pizza z pysznym, aromatycznym nadzieniem. Ten smak na długo zostanie w pamięci domowników.

Calzone to pyszne włoskie ciasto, które jest jednocześnie rodzajem pizzy typowej dla środkowych i południowych regionów Włoch.

 

 

Ponieważ jest zamknięta, delikatne, aromatyczne i ​​soczyste nadzienie nie wysycha podczas pieczenia i w całości pozostaje pysznym wnętrzem. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek do ciasta

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE
  • 400 g mięsa mielonego (wieprzowego + wołowego)
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 125 g mozzarelli
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek bazylii
  • szczypta rozmarynu
  • 2 łyżki oleju do smażenia

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Lekko podgrzej mleko.
2. Wsyp drożdże i cukier, wymieszaj i odstaw na 20 minut.

 

3. Po tym czasie, dodaj przesianą mąkę, sól i oliwę z oliwek.
4. Zagnieć miękkie i elastyczne ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę.

 

5. W międzyczasie, podsmaż cebulę i czosnek na rozgrzanej patelni z olejem przez 5 minut.
6. Potem dodaj mięso mielone i często mieszając, smaż przez kolejne 10 minut.

 

7. Następnie dodaj pokrojone pomidory i dopraw solą do smaku.
8. Duś przez 6–8 minut do czasu, aż cały płyn wyparuje.

 

9. Pokrój drobno bazylię, a ser mozzarella pokrój na cienkie plasterki.

 

10. Rozwałkuj ciasto na cienkie, okrągłe placki. Na jednej połowie ciasta ułóż nadzienie, poukładaj na wierzchu plasterki mozzarelli, posyp bazylią i rozmarynem.

 

11. Teraz złóż ciasto na pół, zawijając i sklejając brzegi.

 

12. Nasmaruj calzone roztrzepanym żółtkiem i ułóż na natłuszczonej blaszce. Alternatywnie: posmaruj sosem pomidorowym i posyp startym parmezanem.

 

13. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz pizzę calzone przez 10-15 minut.

 

14. Próbowałam również usmażyć calzone na patelni. Nawiasem mówiąc, ta metoda również sprawdziła się doskonale!

 

15. Gotowa włoska pizza Calzone jest gotowa. Pozostaje ciszyć się jej smakiem i zbierać pochwały.

 

Smacznego!

 

Pizza Calzone jest tak pyszna i tak szybko znika z talerzy, że proponuję od razu przygotować potrójną porcję. Nikt nie pozostanie obojętnym na pyszną, aromatyczną włoską pizzę calzone, wykonaną własnoręcznie w domu.

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!

 

error: Content is protected !!