Placki na kefirze – Przygotowane według tej sprawdzonej receptury, zachwycą Twoich bliskich od pierwszego kęsa

Genialny przepis na doskonałe placki, które przygotowuję dla swoich bliskich przynajmniej raz w tygodniu w najróżniejszej postaci.

 

Ciasto, przygotujesz szybko i w banalnie prosty sposób, więc pozostaje tylko skupić się na wyjątkowym nadzieniu. Bez problemu możesz wypełnić je takim nadzieniem, jakie Twoi bliscy lubią najbardziej. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 500–550 g mąki
  • 500 ml kefiru o dowolnej zawartości tłuszczu
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka soda
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól do smaku

 

Jako nadzienie (opcjonalnie) możesz użyć np.
  • kiełbasa lub szynka i ser
  • duszone grzyby
  • duszona kapusta
  • puree ziemniaczane
  • twaróg z ziołami

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W wygodnej misce, wymieszaj kefir z sodą, jajkiem i olejem roślinnym.

2. Następnie, dodaj przesianą mąkę, dokładnie wymieszaj składniki i zagnieć gładkie ciasto – powinno lekko kleić się do dłoni. Oprósz ciasto mąką, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 10 minut.

 

3. Po tym czasie, podziel ciasto na 8-9 części. Każdą, lekko oprósz mąką i rozwałkuj na okrągłe placki o grubości 1-1,5 cm. Na środku każdego, ułóż porcję ulubionego nadzienia, połącz krawędzie i ponownie uformuj okrągły placek. Odstaw na 3-5 minut.

 

4. Smaż placki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju pod przykryciem z każdej strony na złoty kolor.

5. Usmażone placki, wysmaruj z wierzchu roztopionym masłem i oprósz solą. Odstaw pod przykryciem na kolejne na 10-15 minut. Gotowe!

 

Placki według tego przepisu, doskonale smakują również bez nadzienia. Możesz je też przygotować w wersji na słodko ze słodkim nadzieniem lub posypane cukrem pudrem. Smacznego!
error: Content is protected !!