Pyszne placuszki z kapusty, które zachwalają moi znajomi. Zawsze znikają szybko ze stołu.

Zdecydowanie uwielbiam kapustę i dlatego właśnie pragnę dziś polecić Ci ekspresowy przepis na placki z tym, jakże bogatym w wartości odżywcze, warzywem. Przygotowanie ich nie jest zbytnio czasochłonne, ponieważ zajmuje jedynie 15 minut, a gwarantuję, że placuszki znikną jeszcze szybciej, ponieważ są przepyszne!

 

Placki z kapustą fantastycznie sprawdzą się również jako opcja śniadaniowa. Osoby, które dbają o figurę docenią zapewne fakt, iż danie to nie jest wysokokaloryczne – co już samo w sobie jest dużą zachętą. Składniki potrzebne do jego przygotowania natomiast nie nadwyrężą zanadto naszego portfela, a to w połączeniu z dietetycznymi walorami, stanowi dodatkowy atut przepisu. Więc jak tu się nie skusić i nie wypróbować tej intrygującej propozycji?!

 

chude placki

SKŁADNIKI

 

  • 400 g kapusty
  • 200 ml kefiru
  • 3 – 4 łyżki mąki
  • jajko
  • cebula
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól oraz pieprz do smaku

 

bez fryty kapusty

PRZYGOTOWANIE

 

Przy pomocy noża kuchennego pokrój lub posiekaj połowę kapusty, dzięki czemu powinieneś otrzymać 400 g rozdrobnionego warzywa

 

naleśniki z kapustą z serem

Przełóż tak przygotowaną kapustę do odpowiednio pojemnej miski

 

naleśniki bez ego

Cebulę zetrzyj na tarce o grubszych oczkach, dołóż ją do kapusty i razem wymieszaj. Następnie dodaj do tego kefir, jajko i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ponownie wszystko razem wymieszaj do uzyskania masy przypominającej konsystencją gęstą śmietanę.

 

naleśniki z kapusty bez mąki i kaszy manny

Do powstałej masy dodaj sól oraz pieprz i znów dokładnie przemieszaj. Otrzymane ciasto pozostaw na 7 minut.

 

naleśniki z kapusty w 15 minut

Na patelni rozgrzej olej, a następnie łyżką stołową porozkładaj na niej wcześniej przygotowane ciasto, formując placki na kształt tradycyjnych placków ziemniaczanych.

 

placki kefirowe

Uformowane placuszki smaż po obu stronach, aż do otrzymania złocistego koloru.

 

Naleśniki

Na talerzu rozłóż ręcznik papierowy, a następnie wyłóż na nim gotowe placki, odsączając je tym samym z nadmiaru tłuszczu.

 

przepis na kapustę

placki z kapusty ze starej kapusty

Proponowane danie wspaniale smakuje podawane zarówno z różnymi sosami jak też i z kwaśną śmietaną – wybór dodatków zależy wyłącznie od Ciebie i Twoich upodobań.Smacznego!

 

 

Podziel się ze znajomymi tym wspaniałym przepisem – na pewno Ci podziękują 🙂

error: Content is protected !!