Jedyne takie placki. Koniecznie zrób je sama.

Każdy z nas ma w sobie trochę z fana tortilli czy innego rodzaju placków, więc bez dwóch zdań musisz wypróbować właśnie ten przepis. Jeżeli chodzi o nadzienie, to ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, bo możemy do nich dodać cokolwiek na co mamy tylko ochotę. Ja dzisiaj przedstawię moją propozycję, która bazuje na serze oraz ziołach.

 

Placki przygotowuję się naprawdę szybko, dlatego właśnie są idealną opcją na szybki a zarazem pyszny obiad. Idealnie wkomponują się także na sytą kolację. Cała rodzina będzie najedzona, uśmiechnięta i zadowolona, a znajomi nie będą mogli się doprosić o ten przepis.

 

SKŁADNIKI:
  • 400 g mąki pszennej (ale możemy użyć każdej innej, jaką tylko mamy pod ręką)
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 300 – 400 g serca fety lub sera Adyghe
  • zioła jakie tylko mamy pod ręką (pietruszka, bazylia, koperek, kolendra itp. )
  • masło

 

SKŁADNIKI NA SOS:
  • 200 ml jogurtu naturalnego (może być także grecki)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanych ziół (według upodobań i uznania)

 

PRZYGOTOWANIE:
1. Do kefiru dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej i odstaw na ok. 5 minut.
2. Wymieszaj dokładnie mąkę z solą. Zalej powstały proszek kefirem z sodą. Z powstałej masy ugnieć elastyczne ciasto.
3. Powstałe elastyczne ciasto, posyp mąką, aby się nie kleiło i odstaw na ok. 10 minut, przykryte ręcznikiem.

 

4. Do serca dodaj posiekane zioła i wymieszaj wszystko razem.
5. Po 10 minutach, ciasto podziel na 6 identycznych kawałków. Każdy kawałek rozciągnij na okrągłe placki, o średnicy ok. 10 centymetrów. Na środek każdego placka wyłóż po 2 łyżki powstałego serowo-ziołowego nadzienia. Krawędzie placków sklej u góry palcami (przed sklejeniem, krawędzie namocz delikatnie wodą, ciasto lepiej się sklei). Powstałe woreczki rozwałkuj na dość cienkie placki o średnicy ok. 20 centymetrów.

 

 

6. Placki usmaż na suchej patelni, po 3 minuty na każdej ze stron. Podawaj ułożone jeden na drugim, smarując każdy z placków roztopionym masłem. Przed samym podaniem, pokrój powstałą wieżę na 4 kawałki.

 

Placki podawać gorące z sosem w oddzielnej miseczce. Aby powstał sos, wymieszaj jogurt naturalny, czosnek i posiekane zioła – dobór według uznania.

 

SMACZNEGO!

error: Content is protected !!