Placuszki z jagodami – Moje dzieci pokochały je od pierwszego kęsa

Ten przepis wykorzystuję przynajmniej raz w tygodniu. Jest prosty i szybki, a przy tym smakuje każdemu! Poznałam go u sąsiadki, która poczęstowała mnie plackami – od tamtej pory robię je regularnie i częstuje wszystkich, zadowolona że ci traktują mnie jak mistrzynię domowych wypieków!

 

Ten przepis wykorzystuję zawsze, gdy mam niespodziewanych gości lub najdzie mnie ochota na coś słodkiego i zdrowego. Jest szybki, tani i przepyszny!
Składniki na 12-14 placków owocowych

 

Do przygotowania tych przepysznych placków jagodowych, potrzebuję jedynie:
  •  Dwie szklanki kefiru (około 400 gramów)
  •  Szczypta soli
  •  1 łyżeczka sody oczyszczonej
  •  1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  •  350 – 400 gramów mąki pszennej
  •  400 gramów owoców (np. jagód)

 

 

Przygotowanie:

1. Do wykonania placuszków, należy wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem owoców, najlepiej w głębokiej misce.
Przygotowane ciasto powinno być puszyste i gęste (gęstsze niż standardowe ciasto na naleśniki), jednak nie na tyle gęste, aby ugnieść je rękami.

 

 

2. Wyłóż na dłoń oprószoną wcześniej mąką, jedną łyżkę stołową wcześniej przygotowanego ciasta. W środku umieść odrobinę owoców i lekko zmoczoną drugą dłonią, złącz krawędzie ciasta. Tak przygotowanego placuszka, umieść na rozgrzanym na patelni oleju słonecznikowym.

 

 

3. Smaż placki na średnim ogniu, pod przykrywką. Pilnuj, aby się nie przypaliły. Powinny być na każdej stronie przez 3 minuty. Gotowe placki ułóż na ręczniku papierowym, który wchłonie zbędny tłuszcz.

 

 

Placuszki najlepiej smakują z gorącym mlekiem lub kefirem. Oprószone cukrem, lub cukrem pudrem będą idealną wersją dla łasuchów i zadowolą nawet najwybredniejsze podniebienia. Osoby ograniczające spożywanie cukru, mogą posypać placki słodkimi owocami, które będą alternatywą dla cukrów prostych i dostarczą sporo wartościowych witamin. 

error: Content is protected !!