Poznaj produkty, których nigdy nie należy wkładać do lodówki. Nr 5 z pewnością Cię zaskoczy
Z pewnością nie wyobrażasz sobie życia bez lodówki. Bo gdzie trzymać mleko czy jogurt, żeby nie zepsuły się po jednym dniu? Niestety nie wszystkie produkty spożywcze pozostają świeże w lodówce. Przeciwnie – niektóre produkty jest wręcz niebezpiecznie przechowywać w lodówce, ponieważ pewne składniki odżywcze nie są w stanie przetrzymać niskich temperatur.
Jeśli chcesz się dowiedzieć, jakich artykułów spożywczych nie należy przechowywać w lodówce, zachęcamy do przeczytania całego artykułu.
Wymienimy kilka produktów, które są najczęściej przechowywane w lodówce, choć to wcale nie miejsce dla nich!
Możemy tylko dodać, że prawdopodobnie w twojej lodówce znajdziemy produkt numer 5.
1. Pomidory
Zimne powietrze w lodówce sprawia, że przerwany zostaje proces dojrzewania pomidorów, co z kolei może doprowadzić do zniszczenia prawidłowej konsystencji miąższu oraz utraty smaku i aromatu, a z pewnością tego nie chcesz prawda? Najlepiej więc trzymać pomidory poza lodówką.
Dłużej zachowają świeżość, jeśli będziesz je przechowywać na przykład w misce na owoce. Dzięki temu zachowasz ich smak, a poza tym ubarwisz i wypełnisz swoją miskę na owoce!
2. Bazylia
Pewnie zastanawiasz się, dlaczego na tej liście znalazła się bazylia. Przecież świeżą bazylię można znaleźć właśnie w chłodzonych strefach w supermarkecie, prawda? W rzeczywistości bazylia nie jest odporna na niską temperaturę, więc zwiędnie w lodówce, zanim się obejrzysz.
Poza tym roślina ta wchłonie zapachy innych produktów spożywczych, które są przechowywanych w lodówce. Aby bazylia pozostała świeża przez dłuższy czas, najlepiej będzie, jak traktować ją jak zwykłą roślinę czy kwiat i włożysz jej gałązki do szklanki wody.
Jeśli po przygotowaniu posiłku zostanie ci kilka listków, możesz je zblanszować i umieścić w zamrażarce. Dzięki temu możesz o wiele dłużej cieszyć się listkami bazylii!
3. Ziemniaki
Zimna temperatura w lodówce sprawi, że skóra ziemniaków szybciej się zestarzeje. Jeśli będziesz je przechowywać w lodówce przez zbyt długi czas, zauważysz, że ziemniaki wkrótce nabiorą słodszego smaku, będą bardziej wysuszone, a może nawet ściemnieją.
Dzieje się tak, ponieważ chłód sprawia, że skrobia zawarta w ziemniakach przekształca się w cukier o wiele szybciej, niż miałoby to miejsce, gdyby ziemniaki były przechowywane poza lodówką. A więc zamiast trzymać ziemniaki w lodówce, należy schować je w mniej chłodnym miejscu, takim jak spiżarnia czy nawet piwnica.
Ostatecznie ziemniaki można też przechowywać w papierowej torbie, aby zapewnić im lepszą cyrkulację powietrza, dzięki czemu dłużej zachowują świeżość w smaku.
4. Oliwa i olej słonecznikowy
Wiele osób trzyma oliwę z oliwek lub olej słonecznikowy w lodówce, ale tak naprawdę produkty te wcale nie powinny się tam znaleźć. Jeśli będziesz przechowywać oliwę w lodówce, stanie się gęsta, mętna i pojawią się w niej skrzepy.
Dzieje się tak, ponieważ przez chłód lodówki oliwa zaczyna krzepnąć. Dlatego najlepszym miejscem do przechowywania oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego jest chłodne i ciemne pomieszczenie, jak na przykład spiżarnia.
Do przechowywania oliwy lub oleju kup butelkę z ciemnego szkła, dzięki temu oliwa i olej wytrzymają nawet do 18 miesięcy.
5. Cebula
Cebulę możesz przechowywać przez bardzo długi czas, jeśli tylko zrobisz to we właściwym miejscu. Najlepiej jest przechowywać ją w taki sam sposób, jak ziemniaki.
W poprzednim punkcie wspomnieliśmy, jaki jest najlepszy sposób przechowywania ziemniaków (czyli w chłodnym i suchym miejscu, najlepiej w spiżarni). Pamiętaj jednak, żeby nie przechowywać cebuli obok ziemniaków.
A to dlatego, że ziemniaki uwalniają gazy, przez które cebula może o wiele szybciej się zepsuć. Dopilnuj, żeby cebula i ziemniaki były w spiżarni rozdzielone, najlepiej umieść je na różnych półkach.
6. Jajka
Każdy ma w domu przynajmniej kilka jajek. To jeden z tych produktów, że choćby nie wiem, co się działo, zawsze będą gdzieś pod ręką. Więc dlaczego u ciebie miałoby być inaczej? Jajka są świetne! Ale czy kiedyś przyszło ci na myśl, gdzie należy je przechowywać? Jajka wytrzymają dłużej w lodówce, pod warunkiem że nie umieścisz ich na drzwiach.
Niska temperatura panująca w lodowce sprawia, że są w stanie dłużej wytrzymać, ale ciągłe zmiany temperatury mogą sprawić, że szybciej się zestarzeją. Zamiast na drzwiach, staraj się przechowywać jajka z tyłu lodówki, gdzie temperatura jest bardziej stała.
7. Czosnek
Czosnku używa się do wielu różnych przepisów. Bez względu na to, czy kupujesz świeży czosnek w supermarkecie, czy uprawiasz go we własnym ogródku, prawdopodobnie nie jesteś w stanie nic bez niego ugotować.