Prosty przepis na domową czekoladę, od razu zrób dwie porcję, bo pierwsza zniknie w mgnieniu oka.

Czekolada od lat pomaga na złamane serce czy ponury nastrój, przy niej życie nabiera kolorów! Dziś na palecie barw będzie dominował kolor brązowy. Wypełnijcie usta smaczniejszą i zdrowszą czekoladą, bez szkodliwych dodatków, które znajdują się na półkach sklepowych.

 

Nic nie smakuje tak dobrze, jak efekt własnej pracy. Prostsze od tego przepisu jest tylko zjedzenie wykonanego wyrobu. Zajmie to zaledwie chwilę, a smak powali Was na kolana!

 

Niezbędne składniki

  • 6-8 łyżek cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 5 łyżek mleka
  • 50 gramów masła
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki cukru waniliowego
  • orzechy włoskie do smaku

 

 

Przygotowanie

1. Wsyp cukier, kakao oraz 1 łyżkę mleka do głębokiego rondla. Po dokładnym wymieszaniu dodaj resztę mleka. Gotuj na średnim ogniu, mieszaj do momentu wrzenia.

2. Dodaj masło do garnka. Zagotuj masę na najmniejszym ogniu.

3. Zdejmij garnek z ognia i wsyp mąkę, ówcześnie przesianą przez sito. Poczekaj do momentu rozpuszczenia mąki i ponownie zagotuj.

 

4. Odłóż mieszaninę z pieca i poczekaj aż wystygnie, a następnie dodaj cukier waniliowy. Wymieszaj wszystko dokładnie.

5. Wysmaruj foremkę np. do lodów masłem i zalej czekoladą. Jeżeli lubisz chrupnięcie podczas jedzenia dodaj orzechy do foremek przez uzupełnieniem. Pożądany efekt gwarantowany.

6. Schłódź czekoladę w lodówce przez 2-3 godziny.

 

Proces dobiegł końca, prawda, że proste? Przyszedł czas na delektowanie się własnym wyrobem. Czekolada sama w sobie jest przepyszna, ale można ją podać z ulubionym owocem, lodami czy kawą, wybór należy tylko do Was! Po niewielkim wysiłku rozsiądźcie się w wygodnym fotelu z czekoladą przy dłoni i rozkoszujcie się niepowtarzalnym smakiem własnej czekolady.

error: Content is protected !!