Przekąski z kurczakiem – Genialne mini smaczki, które swoim smakiem zachwyciły wszystkich domowników. Zniknęły ze stołu w błyskawicznym tempie
4 617
To przekąska, która idealnie nadaje się na każdą okazję. Może być podana zarówno jako ciepła sycąca kolacja, jak i przekąska na drugie śniadanie Twoich pociech lub na drogę podczas podróży.
Poniżej znajdziesz przepis na przekąski z kurczakiem, ale do ich przygotowania możesz użyć dowolnych dodatków, według uznania.
Przepis polecam wszystkim miłośnikom szybkich, tanich i prostych dań na każdą okazję. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
250 g fileta z kurczaka
100 g twarogu
30 g sera np. mozzarella, gouda
1 jajko
25 g mąki pełnoziarnistej
świeży koperek
sól, pieprz, ulubione przyprawy
PRZYGOTOWANIE:
1. Fileta z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i zmiel przez grube sitko wraz z cebulą w maszynce do mięsa (jeśli lubisz, możesz również dodać czosnek).
2. Następnie oddziel żółtko i białko. Białko i mąkę dodaj do zmielonego mięsa, dopraw do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
3. Na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia, nakładaj łyżką małą porcję masy mięsnej i lekko ją rozpłaszcz na kształt placuszków.
4. Twaróg wymieszaj z posiekanym koperkiem i żółtkiem, dopraw do smaku solą.
5. Na środku każdego mięsnego placuszka, ułóż łyżkę twarogu. Posyp z wierzchu startym żółtym serem.
6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 25 minut. Smacznego!