Przepis na quiche – niezapomniany smak i pyszne wspomnienia z wakacji.

Zawsze lubiłem szaleńczo potrawy kuchni greckiej, jest w nich coś niezwykłego i interesującego. A greckie przepisy na mięso są niesamowite! Jednak dzisiaj porozmawiamy o ich przygotowaniu, mianowicie Bugats – tradycyjny quiche.

SKŁADNIKI
  • 530 g mąki pszennej
  • 280 g cukru
  • 330 g masła
  • 260 ml wody gazowanej
  • 1 litr mleka
  • 80 g drobnej kaszy lub mąki durum
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 4 jajka
  • 2 g wanilii
  • 1 łyżka cukru pudru
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • cynamon do smaku
  • ciasto kremowe

 

PRZYGOTOWANIE
1. Warto zauważyć, że w sklepie można kupić gotowe ciasto filo – tradycyjne ciasto kuchni greckiej, ale ponieważ postanowiłeś sam wszystko ugotować, ten przepis jest idealny. Tak więc wymieszaj 500 g mąki, 80 g cukru i soli, dolej wodę do mieszanki i ugniataj ciasto. Woda musi być silnie gazowana.

2. Podziel ciasto na 4 części, powinno być bardzo miękkie. Teraz zwiń kawałek ciasta o średnicy 35 cm, uformuj kwadrat i posmaruj olejem.

3. Teraz zwiń drugą część ciasta o tej samej średnicy, nasmaruj olejem. Umieść pierwszy kawałek ciasta w uformowanym kwadracie z pierwszego kawałka. Umieść na papierze pergaminowym i przechowuj w lodówce przez dwie godziny. Z pozostałymi kawałkami ciasta zrób to samo. W rezultacie otrzymujesz 2 kwadratowe kawałki ciasta.

4. Podczas gdy ciasto ostygnie, czas zrobić ciasto kremowe . Z głównej masy wlać 200 ml mleka i rozcieńczyć w nim skrobię kukurydzianą i mąkę, aby nie było grudek. Dodaj jajka, wanilię i kaszę lub mąkę durum, wszystko dobrze wymieszaj.

5. Oddzielnie wlej odrobinę wody do garnka, dodaj 200 g cukru, 100 g masła i skórkę z cytryny. Wlej pozostałe mleko i zagotuj ciągle mieszając. Gdy mleko się zagotuje, powoli wlej mieszaninę z jajek.

6. Weź jeden kwadrat zamrożonego ciasta rozwałkuj i przełóż na blaszkę obłożoną papierem do pieczenia. Warstwa powinna być nieco większa niż patelnia, aby można było tworzyć małe boki. Teraz wylej krem ​​na ciasto.

7. Teraz rozwałkuj drugą część ciasta, która będzie górną częścią ciasta. Rozwałkuj i połóż go na górze, łącząc z dolną warstwą. Natnij nożem porcje (nie krój ciasta do końca). Posmaruj ciasto na wierzchu pozostałym masłem, po uprzednim stopieniu. Piecz ciasto przez 35–40 minut w temperaturze 180 stopni, aż będzie rumiane.
Posyp gotowe ciasto cukrem pudrem i cynamonem. Pokrój na porcje – gotowe!

 

Quiche można podawać na ciepło lub na zimno, jest pyszne w dowolnej formie.

error: Content is protected !!