Przepis na włoskie ciasto „12 łyżek”. Moi goście oszaleli z zachwytu.

Włosi są wesołymi ludźmi, którzy nie są przyzwyczajeni do spędzania dużo czasu na gotowaniu. Ich kuchnia spodoba się każdemu, kto lubi obfity i smaczny posiłek. Dotyczy to nie tylko lasagne i pizzy, ale także słodkich wypieków.
 

Powoli, prosto i szybko to cechy tego włoskiego klasycznego ciasta „12 łyżek”, które dziś chcemy wam przedstawić. Ciasto jest przygotowywane tylko nieco dłużej niż pół godziny!

 

SKŁADNIKI

  • 12 łyżek cukru
  • 12 łyżek oleju słonecznikowego
  • 12 łyżek mleka
  • 12 łyżek mąki
  • 3 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 cytryny
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 150 g serka śmietankowego
  • 3 łyżki cukru pudru

 

PRZYGOTOWANIE

1. Ubij jajka z solą

2. Dodaj cukier do masy jajecznej i ubijaj mikserem przez 2 minuty.

3. Wymieszaj mieszaninę jajek z mlekiem, olejem roślinnym, mąką. Dodaj proszek do pieczenia i sok z połowy cytryny, mieszaj wszystko, aż będzie gładkie.

4. Przykryj spód naczynia do pieczenia pergaminem, średnica mojej formy wynosi 22 cm.

 

5. Wlej ciasto do formy i piecz w 180 stopniach przez 35 minut.

6. Poczekaj, aż ciasto ostygnie, a następnie ostrożnie wyjmij z formy i przenieś na talerz do serwowania.

Możesz prosto zrobić polewę. Wymieszaj serek śmietankowy z cukrem pudrem.

 

Polej ciasto i udekoruj owocami lub jagodami, jeśli masz ochotę. Smacznego!

error: Content is protected !!