Zaledwie trzy składniki sprawią przyjemność przy robieniu rogalików.

Do przygotowania ciasta na rogaliki wystarczą jedynie trzy składniki. Można je zrobić w niezwykle prosty sposób. Aż trudno pomyśleć, że jest to tak mało skomplikowana czynność.

 

Rogaliki cieszą się uznaniem ze strony smakoszy, którzy je spożywają ze swojej delikatnej konsystencji, jak i smaku, który jest niezwykle przyjemny dla podniebienia. Ich zaletą jest niska cena i proste przygotowanie. Rogaliki charakteryzuje uniwersalność – można wybrać dowolne dodatki, ale najpopularniejszymi są marmolada oraz Nutella.

Aby przyrządzić rogaliki, potrzebne są trzy składniki. Należą do nich:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka śmietany
  • 250 gramów masła
  • cukier puder do posypania rogalików

Ponadto, konieczne są wyżej wspomniane marmolada lub Nutella jako nadzienie dodające atrakcyjności rogalikom.

 

Sposób przygotowania:

Na początku do miski należy przesypać mąkę oraz dodać śmietany, a także pokroić masło w kostki. Kolejnym krokiem jest ich posiekanie w taki sposób, aby uzyskać kruszonkę. Następnie kruszonkę należy przesypać na stolnicę z mąką oraz gnieść ciasto do momentu aż będzie miękkie i elastyczne.

Następnie należy owinąć ciasto folią, a potem zostawić w lodówce. Czas oczekiwania na właściwe ciasto wynosi godzinę.

Po wyjęciu z lodówki ciasto powinno zostać podzielone na cztery części oraz rozwałkowane – gdyby ciasto odchodziło od wałka, trzeba podsypywać mąkę.

Placek należy podzielić na osiem równych trójkątów.

Następnie trzeba nałożyć nadzienie i zwinąć ciasto do wierzchołka, aby pozbawić możliwości wypłynięcia nadzienia. Tak przygotowane rogaliki powinny zostać ułożone na blaszce z pergaminem do pieczenia.

Piekarnik należy rozgrzać do 200 stopni Celsjusza, po czym piec przez 15-20 minut. Przed podaniem należy wystudzić dokładnie przysmak oraz oprószyć cukrem pudrem. Można podawać do stołu.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!