Przystawka ze Śledzia – Na stole prezentuje się wyjątkowo.

Ten przepis jest dedykowany tym Paniom, które postanowiły oderwać się od codzienności i zaprezentować na świątecznym stole coś wyjątkowego.

 

 

Możesz ozdobić sałatkę według własnego uznania, my prezentujemy świąteczną opcję z zieleniną i czerwonym kawiorem. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI
  • 6 suchych wafli (andrutów)
  • 1 płat śledziowy
  • 300 g pieczarek
  • 100 g cebuli
  • 350 g marchwi
  • 200 g majonezu
  • 100 g twardego sera
  • 50 g koperku
  • 200 g czerwonego kawioru

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Obierz jedną cebulę i pokrój w drobną kostkę.

2. Pieczarki pokrój w cienkie plasterki.

3. Podsmaż cebulę wraz z pieczarkami na rozgrzanej patelni z olejem. Kiedy pieczarki puszczą wodę, duś przez ok. 5 minut.

4. Ugotowane marchewki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

5. Fileta śledziowego pokrój na kawałki i razem z cebulką zblenduj na jednolitą masę.

6. Zblenduj również schłodzone, usmażone pieczarki z cebulką.

7. Czas złożyć naszą pyszną przystawkę. Na andrucie rozłóż równomiernie połowę zblendowanego śledzia i posmaruj majonezem. To będzie pierwsza warstwa.

8. Następnie przyłóż drugiego andruta, lekko dociskając i na nim rozłóż połowę nadzienia pieczarkowego. Posmaruj majonezem.

9. Przyłóż andrutem, lekko dociskając, a na nim połowę startej marchewki. Posmaruj majonezem.

10. Powtórz ponownie trzy warstwy w tej samej kolejności, przekładając andrutami. Na koniec posmaruj całość majonezem, łącznie z jej bokami. Włóż do lodówki na ok. 3 godziny.

11. Udekoruj startym na tarce o drobnych oczkach serem, posiekanym koprem i czerwonym kawiorem.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!