Przywoła wspomnienia ten przepis z czasów młodości.

Sos bezmięsny oraz pasta pomidorowa- uniwersalne oraz pyszne. Zapraszam na przepis!

 

W szkolnej stołówce pracuje moja sąsiadka. Jej mąż jest kucharzem , a razem mieszkają rodziców. Dobrze zbudowany jest oraz wysoki, ma szczupłą głowę oraz zawsze upięty starannie kucyk.

 

Wypiekami dalej pachnie nawet po skończeniu pracy. Dlaczego akurat o tym wspominam? Gdyż właśnie ten przepis jest jego dziełem. Ja zawsze lubiłam przesiadywać na stołówce. Miło wspominam to miejsce gdzie było pyszne jedzenie. Każde podawane danie było polewane sosem i tak do znudzenia. Nikt nie narzekał bo był bardzo pyszny. Chętnie podzielę się z Wami tym pysznym przepisem.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • Pół l wody
  • Łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki pszennej mąki
  • Do smaku cukier sól oraz pieprz
  • 1-1,5 łyżki kwaśnej śmietany

 

WYKONANIE:

1.Na małym ogniu podgrzej masło. Trochę warzyw dodaj, gdy zacznie się przepalać. Jak rozpuści się masło, pszenną mąkę wsyp, aż złotobrązowy kolor nabierze. Koncentrat pomidorowy dodaj, i wymieszaj ponownie. Dolewaj wody do momentu połączenia się wszystkich składników.

2.Do smaku popieprz oraz posól. Aby smak zrównoważyć dodaj szczyptę cukru. Inne przyprawy można dodać takie jak: majeranek, czosnek, koper lub natka pietruszki.

3.Kwaśną śmietanę dodaj na końcu. Wymieszaj ją bardzo dokładnie. Prawda, że łatwe? Nadal w mojej kuchni jest używany bezmięsny sos, który jadłam zawsze w stołówce szkolnej.

 

Idealnie pasuje z tłuczonymi ziemniakami, wtedy powstają pyszne klopsiki. Znajdziesz ten przepis tu na stronie i pamiętaj o zostawieniu komentarza.

error: Content is protected !!