„Ptasie mleczko” – Takie słodycze, daję swoim bliskim kiedy tylko mają na to ochotę. Nie kupisz ich w sklepie

Nie raz i nie dwa, zawiodłam się na kupionych w sklepie słodyczach, które mimo dobrej marki nie były dobrze traktowane w sklepowych magazynach. Efektem tego, było zazwyczaj wyrzucenie ich do śmieci, ze względu na ich wątpliwą świeżość lub jakość.

 

Jednak przecież nie o to w tym chodzi. Nauczyłam się za to, robić słodycze dla swoich bliskich sama, ze sprawdzonych i dobrej jakości składników lub łatwo dostępnych w sklepie. Domowe „Ptasie Mleczko”, to prawdziwy hit w moim domu i nie wyobrażam sobie wolnego weekendu bez niego. Podobnie jak moi bliscy… Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • Mleko skondensowane 75 g
  • Masło 100 g
  • Białka jajek 5 szt.
  • Cukier 250 g
  • Woda 130 ml
  • Żelatyna 10 g
  • Ciemna czekolada 150 g
  • Kwasek cytrynowy 1 łyżeczka

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zanim przystąpisz do pracy upewnij się, że masło i mleko skondensowane ma temperaturę pokojową, a jajka są schłodzone.

2. Do garnka z wodą, dodaj żelatynę i wymieszaj. Podgrzewaj na małym ogniu do czasu, aż całkowicie się rozpuści, a następnie dodaj cukier i doprowadź do wrzenia. Uzyskany syrop, powinien mieć konsystencję płynnego miodu.

 

3. W tym czasie w wygodnej misce, ubij białka z odrobiną kwasku cytrynowego na sztywno. Nie przerywając ubijania, wlewaj cienkim strumieniem, przygotowany wcześniej syrop.

4. W osobnej misce, ubij masło i stopniowo dolewaj mleko skondensowane. Teraz, małymi porcjami dodawaj ubite masło z mlekiem do ubitej piany i mieszaj, aż piana stanie się lekko płynna, a składniki połączą się ze sobą.

5. Gotową masę, przełóż do formy wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Wygładź całą powierzchnię i wstaw do zamrażarki na 30 minut. W tym czasie przygotuj polewę.

6. Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę (możesz dodatkowo dodać kostkę masła – masa będzie delikatniejsza). Teraz, schłodzone i stężałe ptasie mleczko, pokrój w kosteczkę, każdą zanurz w czekoladzie i poukładaj na papierze do pieczenia do całkowitego zastygnięcia. Potem wstaw do lodówki na 20 minut. Gotowe!

 

Domowe „Ptasie Mleczko”, świetnie smakuje w towarzystwie filiżanki aromatycznej kawy, herbaty lub kakao. Od teraz, już nigdy nie kupisz gotowego w sklepie. Smacznego!
error: Content is protected !!