„Ptasie mleczko” – Takie słodycze, daję swoim bliskim kiedy tylko mają na to ochotę. Nie kupisz ich w sklepie
Nie raz i nie dwa, zawiodłam się na kupionych w sklepie słodyczach, które mimo dobrej marki nie były dobrze traktowane w sklepowych magazynach. Efektem tego, było zazwyczaj wyrzucenie ich do śmieci, ze względu na ich wątpliwą świeżość lub jakość.
Jednak przecież nie o to w tym chodzi. Nauczyłam się za to, robić słodycze dla swoich bliskich sama, ze sprawdzonych i dobrej jakości składników lub łatwo dostępnych w sklepie. Domowe „Ptasie Mleczko”, to prawdziwy hit w moim domu i nie wyobrażam sobie wolnego weekendu bez niego. Podobnie jak moi bliscy… Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
-
Mleko skondensowane 75 g
-
Masło 100 g
-
Białka jajek 5 szt.
-
Cukier 250 g
-
Woda 130 ml
-
Żelatyna 10 g
-
Ciemna czekolada 150 g
-
Kwasek cytrynowy 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
1. Zanim przystąpisz do pracy upewnij się, że masło i mleko skondensowane ma temperaturę pokojową, a jajka są schłodzone.
2. Do garnka z wodą, dodaj żelatynę i wymieszaj. Podgrzewaj na małym ogniu do czasu, aż całkowicie się rozpuści, a następnie dodaj cukier i doprowadź do wrzenia. Uzyskany syrop, powinien mieć konsystencję płynnego miodu.
3. W tym czasie w wygodnej misce, ubij białka z odrobiną kwasku cytrynowego na sztywno. Nie przerywając ubijania, wlewaj cienkim strumieniem, przygotowany wcześniej syrop.
4. W osobnej misce, ubij masło i stopniowo dolewaj mleko skondensowane. Teraz, małymi porcjami dodawaj ubite masło z mlekiem do ubitej piany i mieszaj, aż piana stanie się lekko płynna, a składniki połączą się ze sobą.
5. Gotową masę, przełóż do formy wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Wygładź całą powierzchnię i wstaw do zamrażarki na 30 minut. W tym czasie przygotuj polewę.
6. Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę (możesz dodatkowo dodać kostkę masła – masa będzie delikatniejsza). Teraz, schłodzone i stężałe ptasie mleczko, pokrój w kosteczkę, każdą zanurz w czekoladzie i poukładaj na papierze do pieczenia do całkowitego zastygnięcia. Potem wstaw do lodówki na 20 minut. Gotowe!