Ptyś z dodatkiem wiśni- Każdy musi spróbować ten pyszny deser. Jego smak jest niesamowity.

Z wielką przyjemnością przygotujesz pyszny oraz bardzo szybki deser z dodatkiem owoców, który posmakuje każdemu. Jego smak jest rewelacyjny i rozpływa się w ustach. Zapraszam na przepis!

 

LISTA SKŁADNIKÓW NA CIASTO:
  • 130 g masła
  • 350-400 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

LISTA SKŁADNIKÓW NA KREM:
  • 130 g cukru
  • 4 białka
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 400 g kwaśnej śmietany ( 20%)
  • 100 g wiśni +łyżeczka skrobi

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Wymieszaj w misce żółtka z dodatkiem 100 g cukru oraz miękkim masłem.

2.Potem przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia dodaj , wymieszaj dokładnie , następnie zagnieć na jednolite oraz gładkie ciasto. Podziel na dwie części przygotowane ciasto ( jedna ma być większa od drugiej).

3.Folią spożywczą owiń ciasta, następnie przez 30 minut przechowuj w lodówce.

 

 

4.Na sztywno ubij biała w wysokiej misce za pomocą miksera. Dodawaj stopniowo cukier waniliowy, cukier, skrobię oraz śmietanę. Przygotowana masa powinna być gładka oraz puszysta.

5.Wiśnie umyte oraz bez pestek posyp skrobią.

6.Przygotuj blachę o wymiarach 30 x 32 cm, następnie wyłóż ją papierem do pieczenia, a później większy kawałek ciasta równomiernie rozłóż,

7.Na rozłożone ciasto wylej przygotowaną masę i układaj na niej wiśnie.

8.Za pomocą tarki na grubych oczkach zetrzyj mniejszy kawałek ciast i posyp całą powierzchnię z wierzchu ciasta.

9.Piecz przez 40-45 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni. To wszystko!

 

Cukrem pudrem oprósz obficie cała powierzchnię schłodzonego ciasta. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!