Pulpeciki wołowe z warzywami. Przygotowane w ten sposób, nie mogą równać się z tradycyjnymi
1 545
Delikatne i aromatyczne pulpeciki, upieczone w piekarniku nie tylko są smaczne, ale również łatwe i szybkie w przygotowaniu. Podczas, gdy pulpeciki się pieką, Ty z pewnością chętnie wykorzystasz czas oczekiwania na miłą pogawędkę z bliskimi. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
400 g mielonego mięsa wołowego
100 ml wody
1 jajko
1 cebula
1 marchewka
2 ziemniaki
3 papryki
200 g koncentratu pomidorowego
75 g bułki tartej
1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
0,5 łyżeczki kminku
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
pół pęczka natki pietruszki
100 ml oleju słonecznikowego
PRZYGOTOWANIE:
1. Koncentrat pomidorowy z olejem słonecznikowym, wymieszaj z wodą i dodaj sól. Pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, bułkę tartą, sól, przyprawy, jajko i posiekaną natkę pietruszki dokładnie wymieszaj z mięsem mielonym.
2. Umytą i obraną marchewkę i ziemniaki, pokrój w talarki. Umytą paprykę oczyść i pokrój w średnie paski. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego.
3. Z mięsa, uformuj zgrabne klopsiki, ułóż je na warzywach w naczyniu żaroodpornym i zalej wszystko sosem pomidorowym.
4. Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze przez kolejne 10 minut.
Delikatne, aromatyczne pulpeciki wołowe z warzywami są gotowe. Mogą być zarówno samodzielnym daniem obiadowym lub podane w towarzystwie puree ziemniaczanego lub ryżu. Smacznego!