Pulpeciki wołowe z warzywami. Przygotowane w ten sposób, nie mogą równać się z tradycyjnymi

Delikatne i aromatyczne pulpeciki, upieczone w piekarniku nie tylko są smaczne, ale również łatwe i szybkie w przygotowaniu. Podczas, gdy pulpeciki się pieką, Ty z pewnością chętnie wykorzystasz czas oczekiwania na miłą pogawędkę z bliskimi. Do dzieła!

 

 

 

SKŁADNIKI:
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 100 ml wody
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 3 papryki
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 75 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 100 ml oleju słonecznikowego

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Koncentrat pomidorowy z olejem słonecznikowym, wymieszaj z wodą i dodaj sól. Pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, bułkę tartą, sól, przyprawy, jajko i posiekaną natkę pietruszki dokładnie wymieszaj z mięsem mielonym.

2. Umytą i obraną marchewkę i ziemniaki, pokrój w talarki. Umytą paprykę oczyść i pokrój w średnie paski. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego.

 

3. Z mięsa, uformuj zgrabne klopsiki, ułóż je na warzywach w naczyniu żaroodpornym i zalej wszystko sosem pomidorowym.

4. Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze przez kolejne 10 minut.

 

Delikatne, aromatyczne pulpeciki wołowe z warzywami są gotowe. Mogą być zarówno samodzielnym daniem obiadowym lub podane w towarzystwie puree ziemniaczanego lub ryżu. Smacznego!

error: Content is protected !!