Pulpeciki wołowe z warzywami. Przygotowane w ten sposób, nie mogą równać się z tradycyjnymi
Delikatne i aromatyczne pulpeciki, upieczone w piekarniku nie tylko są smaczne, ale również łatwe i szybkie w przygotowaniu. Podczas, gdy pulpeciki się pieką, Ty z pewnością chętnie wykorzystasz czas oczekiwania na miłą pogawędkę z bliskimi. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
-
400 g mielonego mięsa wołowego
-
100 ml wody
-
1 jajko
-
1 cebula
-
1 marchewka
-
2 ziemniaki
-
3 papryki
-
200 g koncentratu pomidorowego
-
75 g bułki tartej
-
1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
-
0,5 łyżeczki kminku
-
2 łyżeczki soli
-
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
-
pół pęczka natki pietruszki
-
100 ml oleju słonecznikowego
PRZYGOTOWANIE:
1. Koncentrat pomidorowy z olejem słonecznikowym, wymieszaj z wodą i dodaj sól. Pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, bułkę tartą, sól, przyprawy, jajko i posiekaną natkę pietruszki dokładnie wymieszaj z mięsem mielonym.
2. Umytą i obraną marchewkę i ziemniaki, pokrój w talarki. Umytą paprykę oczyść i pokrój w średnie paski. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego.
3. Z mięsa, uformuj zgrabne klopsiki, ułóż je na warzywach w naczyniu żaroodpornym i zalej wszystko sosem pomidorowym.
4. Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze przez kolejne 10 minut.