Pulpety z IKEA – Uchylili rąbka tajemnicy i już wiemy jak je zrobić. Tego smaku nie da się łatwo zapomnieć

Czy pamiętasz jeszcze wyprawy do znanej na całym świecie sieci IKEA? Oprócz pięknych mebli, dodatków i akcesorii, po wielogodzinnej wędrówce po wielkich halach, każdy bez wyjątków prędzej czy później trafił do wydzielonej strefy z pysznym jedzeniem. Po takim wysiłku, przecież trzeba się posilić, a wybór nigdy nie był prosty…

 

 

Panująca pandemia, wszystkim pokrzyżowała każde plany i o posiłkach z IKEI można na jakiś czas zapomnieć. Jednak pulpety w pysznym sosie, rodem z IKEI zostały ze mną na dłużej. Koniecznie musisz poznać przepis, który choćby w małym stopniu pozwoli z nieco większą cierpliwością, poczekać na powrót naszej prawdziwej rzeczywistości. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Mielone mięso wołowe 500 g
  • Mielone mięso wieprzowe 250 g
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 1 ząbek
  • Jajko 1 szt.
  • Bułka tarta 100 g
  • Mleko 5 łyżek
  • Masło 40 g
  • Mąka pszenna 40 g
  • Bulion wołowy 150 ml
  • Bulion warzywny 150 g
  • Śmietana kremówka 150 ml
  • Sos sojowy 2 łyżeczki
  • Musztarda Dijon 1 łyżeczka
  • Olej słonecznikowy
  • Sól do smak
  • Czarny mielony pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Wymieszaj ze sobą dwa rodzaje mięsa, dodaj pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, jajko, sól, pieprz i mleko. Dokładnie wymieszaj i z gotowej masy mięsnej, uformuj małe kulki. Potem przykryj je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.

 

2. Na rozgrzanej patelni z olejem, smaż pulpety z każdej strony na złoty kolor. Usmażone pulpety, przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj folią aluminiową.

 

3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez pół godziny.

 

4. W tym czasie, przygotuj sos: W garnku rozpuść masło, mieszając dodaj mąkę, bulion, śmietanę, musztardę i sos sojowy. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż zacznie gęstnieć.

 

Pulpety, podawaj na gorąco z ziemniakami i z przygotowanym sosem. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, bo znikają ze stołu błyskawicznie. Doskonałym dodatkiem do tak przygotowanych pulpetów, jest również bukiet surówek z świeżych warzyw i buraczki. Smacznego!

error: Content is protected !!