Karkówka z pieczarkami – Przepis zdradziła mi moja najlepsza przyjaciółka

Zaprezentowane w tym przepisie danie, będzie idealnym pomysłem na specjalne okoliczności wszelkiego typu! Poza wyjątkowym smakiem jego wyjątkowym atutem będzie łatwość przyrządzenia! Całą potrawę można przyrządzić w jednym naczyniu. Przygotowanie mięsa dzień wcześniej pozwoli mu w pełni nasiąknąć aromatem przypraw i  nie zmieni faktu, że finalnie zachowa aromat i soczystość. Oczywiście, można skrócić czas leżakowania mięsa, co wpłynie jednak na intensywność smaku.

 

Składniki:

  • 1 kilogram świeżej karkówki
  • ½ kilograma pieczarek
  • 3 duże cebule
  • słodka papryka w proszku
  • sól i pieprz mielony
  • olej roślinny do smażenia
  • mąka do obtoczenia mięsa

 

Sos:

  • 2 łyżki maggi lub sosu sojowego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki cukru
  • 8 łyżek wody

 

Mięso kroimy w równe plastry, następnie dokładnie nacieramy kolejno solą, pieprzem oraz papryką w proszku. Tak przygotowane mięso układamy w misce i odkładamy, żeby nabrało odpowiedniego aromatu, na kilka godzin nie zapominając o zakryciu folią aluminiową. Kiedy  mięso nasiąknie przyprawami,  każdy kawałek obtaczamy w mące i smażymy z obu stron, aż mięso będzie gotowe. Po usmażeniu wszystkich kawałków mięso układamy w naczyniu żaroodpornym.

 

Pora zająć się warzywami. Zacznijmy od pieczarek, które, po dokładnym umyciu należy pokroić w drobne paski. Kolej na cebule, które siekamy na talarki. Gotowe warzywa rozsypujemy następnie równomiernie na mięsie. Sos przygotowujemy mieszając przecier pomidorowy z octem, cukrem, maggi lub sosem sojowym oraz wodą w proporcjach podanych wyżej. Tak przyrządzoną marynatą zalewamy całość. Nasze naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C  i zapiekamy przez około 1,5 godziny.

 

 

Danie gotowe, smacznego!

Po przetestowaniu przepisu pamiętaj o poleceniu go rodzinie i znajomym.

error: Content is protected !!