Pyszne babeczki na kwaśnej śmietanie. Moja rodzina jest nimi zachwycona

Poniżej znajdziesz wspaniały przepis na szybkie oraz bardzo pyszne babeczki. Moi najbliżsi się nimi za każdym razem zajadają!

Przygotowane babeczki możesz podawać na każdą rodzinna uroczystość, wystarczy, że udekorujesz je według uznania.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 2 szklanki mąki
  • 130 g masła
  • 2 jajka
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • Pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • Foremki

 

PRZYGOTWANIE:

1.W misce połącz ze sobą jajka, cukier waniliowy oraz zwykły cukier, całość mieszaj do momentu, aż całkowicie rozpuści się cukier.

2.Do przygotowanej mieszanki dodaj miękkie masło, po czym bardzo dokładnie wymieszaj składniki.

 

3.Stopniowo dodawaj śmietanę. Następnie dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Pamiętaj, że dodawanie mąki powinno być także stopniowe. Konsystencja ciasta powinna być lekko płynna. Jak zajdzie taka potrzeba dodaj mąkę.

 

4.Przygotowane ciasto wlewaj do foremek. Następnie piecz w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20-25 minut.

5.Po upływie tego czasu koniecznie sprawdź wykałaczką czy ciasteczka są gotowe. Przy upieczonych babeczkach, wykałaczka będzie sucha.

 

Gotowe babeczki możesz podawać swojej rodzinie. Dodatkowo możesz dodać orzechy, morele lub ulubione suszone owoce. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!