Pyszne cepeliny- Pyszne rozpływające się w ustach danie, które zawsze szybko znika z talerzy.

Jest to idealne danie, które możesz przygotować nawet wtedy gdy mają przyjechać do Ciebie goście.

Do przygotowania tych klusek musisz użyć najlepszej jakości ziemniaki. Dzięki odpowiednim ziemniakom Twoje danie bardzo szybko zniknie ze wszystkich talerzy. Koniecznie spróbuj, a na pewno będziesz zachwycona!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 200 g gotowanych ziemniaków
  • 600 g surowych ziemniaków
  • 100 g boczku
  • 300 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • Łyżeczka soli
  • Łyżka skrobi ziemniaczanej
  • Szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • Do smaku śmietana

 

WYKONANIE:

1.  Mięso mielone przełóż do miski,, następnie dodaj do niego drobno pokrojoną obraną cebulę, całość przypraw solą oraz pieprzem.

2. Za pomocą tarki zetrzyj na małych oczkach do drugiej miski obrane ziemniaki, które odsącz ze skrobi oraz wody. Pamiętaj, aby nie wylewać tej wody.

3. Gorące ziemniaki ugnieć tłuczkiem, lub przeciśnij przez praskę, następnie przełóż je do miski ze startymi ziemniakami.

4. Z odlanej wody delikatnie wyjmij skrobię. Przełóż ją do miski z ziemniakami, po czym całość przypraw solą oraz pieprzem, następnie dokładnie całość wymieszaj.

5. Z przygotowanych ziemniaków zacznij formować owalne kluski, w które włóż gotowy farsz.

 

6. Tak przygotowane cepeliny wkładaj do gotującej się osolonej wodzie i gotuj około 15 minut, wtedy gdy zaczną wypływać.

7. W między czasie możesz podsmażyć na rozgrzanym oleju pokrojony na małą kosteczkę boczek oraz cebulę.

8. Ugotowane cepeliny podawaj z podsmażoną cebulką z boczkiem oraz kleksem śmietany. Pyszne kluski z mięsem są gotowe!

Nie zapomnij o tym, że takie ciasto trzeba szybko wyrabiać, gdyż surowe ziemniaki zaczynają szybko ciemnieć. Twoja rodzina będzie w szoku tak pysznego smaku. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!