Masz w domu borówki? Zrób genialne ciasto jogurtowe w zaledwie kilka minut. Potem to trzeba już tylko czekać, aż się upiecze.

Genialne ciasto jogurtowe z borówkami, które przygotujesz w zaledwie kilka minut i najtrudniejsze w nim jest jedynie czekanie aż się upiecze. To najłatwiejsze i najsmaczniejsze ciasto z owocami, jakie kiedykolwiek jadłam. Koniecznie zjedz kawałek od razu, bo na później nie zostanie nawet okruszek… Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 200 – 250 g borówek (lub jagód)
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka mąki
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy do smaku
  • 10 g proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • masło i bułka tarta do posypania formy

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Jajka ubij z jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym.

 

2. Następnie, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.

 

 

3. Formę do pieczenia, wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.

 

 

4. Potem, do formy wsyp borówki (lub jagody) i rozprowadź na całej powierzchni.

 

 

5. Zalej równomiernie owoce, przygotowanym wcześniej ciastem.

 

 

6. Piecz w piekarniku, nagrzanym do 170 stopni C, przez 35-45.

 

 

Gdy ciasto całkowicie wystygnie, wyjmij je z formy i odwróć. Posyp pyszne ciasto borówkowe cukrem pudrem. Smacznego!

 

 

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami.

error: Content is protected !!