Połączenie pysznego ciasta i aksamitnego kremu powali Cię na kolana, koniecznie wypróbuj to słynne ciasto.

Polecam ten przepis gdyż jego przygotowanie zdecydowanie nie jest skomplikowane i nie trwa dłużej niż 15 minut. A do tego jego smak jest po prostu wyśmienity!

 

Składniki na ciasto :
  • 250 g mąki tortowej
  • 100 g cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka sody
  • 1 łyżka stołowa płynnego miodu

 

Składniki na krem:
  • mleko
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 2 opakowania puddingu bez gotowania (np dr Oetkera) o smaku śmietankowym
  • cukier waniliowy
  • 3 żółtka jaj

Sposób przygotowania:

Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. Zasadniczo przygotowanie ciasta polega na tym, że wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
Przygotowujemy dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Jedna warstwa będzie dołem a druga górą ciasta. Górna warstwa powinna być cieńsza. Wlać ciasto do obu blach, a następnie umieścić je w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza. Czas pieczenia jest krótki ze względu na wysokość ciasta i wynosi około 5-10 minut.

 

Podczas pieczenia przygotować krem

Gdy ciasto jest w piekarniku, masz czas na przygotowanie krem. Podstawą jest pudding, zrobiony zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy zaczyna gęstnieć, dodaje żółtka i mieszam.
Następnie do kremu dodaje się miękkie masło. Kolejnym krokiem będzie ubicie śmietany z pozostałym cukrem.

 

Gdy ciasto jest upieczone i przestygnie, na blaszkę z grubszym ciastem wykładamy przygotowany wcześniej krem z puddingów, wyrównujemy aby krem był gładko i równo wyłożony.
Kolejno czas na warstwę ubitej śmietany. Następnie ostrożnie przykrywamy krem drugim, cieńszym ciastem. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!

 

error: Content is protected !!